Actualitate socială
Temperaturile scăzute afectează pomii fructiferi şi viţa de vie

Temperaturile scăzute afectează pomii fructiferi şi viţa de vie

Mariana Bahcevan, 22 Aprilie 2017

Temperaturile mult prea scăzute pentru această perioadă şi ploile afectează pomii fructiferi şi viţa‑de‑vie. Nici cultivatorii de legume nu sunt mai norocoşi, frigul amână recolta de roşii de la vară.

Este foarte frig pentru mijlocul lui aprilie, meteorologii spun că avem parte de temperaturi și cu 15 grade mai scăzute decât ar trebui. Ninsorile din ultimele zile au produs deja pierderi la plantaţiile de pomi fructiferi de la Curbura Carpaţilor între 30% şi 50%, cei mai afectaţi fiind pomii fructiferi din speciile timpurii de cireş, cais şi piersic, a declarat directorul Pepinierii Pomicole Istriţa, Petre Grivu, pentru Agerpres. Speciile în plină floare, cum sunt cireşul, caisul și piersicul, sunt afectate în proporţie de 50%, dar dacă ninsorile vor continua, pierderile ar putea ajunge şi la 80%”, estimează Grivu, care a adăugat că pierderi mai mici sunt înregistrate la speciile de măr şi prun. „Mărul şi prunul se pot salva, cu condiţia ca în zilele următoare să nu înregistrăm temperaturi nocturne negative. În zonele unde zăpada stă mai bine de 24 de ore pe floare, gradul de pierdere va urca până la sută la sută”, a afirmat directorul Pepinierii Pomicole Istrița. Specialistul mai spune că, în cei 40 de ani de când lucrează în domeniul pomicol, nu a mai prins o revenire atât de bruscă şi intensă a iernii la final de aprilie.

Şi culturile agricole din judeţul Vaslui sunt afectate de temperaturile scăzute, în special cele pomicole, viticole, de rapiţă, sfeclă‑de‑zahăr şi mazăre. „Probleme vor fi la pomii fructiferi care erau deja înfloriţi şi la viţa‑de‑vie. De asemenea, vor fi afectate culturile aflate în perioada de înflorire sau preînflorire: rapiţă, floarea‑soarelui, sfeclă‑de‑zahăr şi mazăre. Am discutat cu fermierii din judeţ şi ei şi‑au manifestat îngrijorarea, fiindcă multe culturi stau sub semnul întrebării. Nu ne‑am mai confruntat cu astfel de fenomene în luna aprilie. Dacă se menţine vremea rea, situaţia va fi gravă”, a declarat și directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui, Gigel Crudu. Acesta a avertizat că pierderi se vor înregistra şi la culturile de legume în spaţii protejate, deoarece nebulozitatea a fost accentuată şi plantele din solarii nu s‑au putut dezvolta la timp.

În solariile legumicultorilor din Işalniţa, focul arde aproape non‑stop. Dacă în urmă cu două săptămâni legumicultorii estimau că zilele acestea vor ieşi pe piaţă cu primele roşii româneşti, acum, din cauza frigului, fructele se coc mult mai greu. Cultivatorii se plâng că s‑au dublat cheltuielile de producţie anul acesta, astfel că şi preţul cu care vor fi vândute roşiilor pe tarabe va fi şi el mai mare decât anii trecuţi. „Ar trebui poate să cer undeva la 30 de lei pe kilogram, în prima fază să pot să‑mi acopăr şi cheltuielile şi să pot să am şi eu un profit. Da cine‑ţi dă preţul ăsta?! Nu‑ţi dă nimeni. Estimez undeva la 15‑20 de lei pe kilogram”, a spus Costin Mitran, cultivator de roşii, la un post de televiziune. Ministrul agriculturii, Petre Daea, susţine că este prematur să se facă estimări în privința pagubelor produse de temperaturile scăzute din ultimele zile, mai ales că ploile care au cuprins toată ţara în această perioadă sunt benefice pentru sol şi plante.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!