Templul ceasurilor elveţiene

ştefan Mărculeţ, 20 Septembrie 2008

Muzeul ceasurilor elveţiene din Geneva, care poartă numele celebrei mărci „Patek & Philippe“, adăposteşte secole de tradiţie în confecţionarea ceasurilor. De la cele mai vechi ceasuri născute în capitala ceasurilor, la cele mai scumpe şi mai luxoase ceasuri comandate de regi sau regine la fabricile franceze sau elveţiene, vizitatorii găsesc aici valori inestimabile, fiecare cu o istorie proprie, păstrate cu grijă şi respect.

Geneva este oraşul elveţian în care s-au născut cele mai preţioase ceasuri. Cu o tradiţie de aproape 500 de ani, renumitele mărci elveţiene oferă pasionaţilor, dar şi oamenilor obişnuiţi adevărate opere de artă, prezentate în vitrinele magazinelor luxoase de pe străzile Genevei. Arta confecţionării ceasurilor elveţiene are o istorie îndelungată şi este legată de reforma protestantă din secolul al XVI-lea. Geneva a fost pentru Jean Calvin, unul dintre părinţii Reformei, locul unde a putut să-şi prezinte ideile, câştigând admiraţia şi suportul genovezilor. Drept urmare, Calvin a reuşit să oprească luxul exagerat şi mai ales confecţionarea bijuteriilor, în oraşul elveţian. Începând cu 1570, principalii confecţionari de bijuterii scumpe au fost nevoiţi să se reprofileze, luând naştere primele fabrici de ceasuri din Elveţia. Pe 23 august 1572, în noaptea Sfântului Bartolomeu, regele Charles al IX-lea al Franţei a ordonat masacrarea unor protestanţi din Paris. Cea mai mare parte a protestanţilor hughenoţi din Paris s-au refugiat în Geneva, bastionul calvinist, unde au reuşit să-şi practice şi meseriile de ceasornicari. Astfel, în 1601, breasla ceasornicarilor elveţieni şi francezi din Geneva avea deja un statut legal prin publicarea „Ordonanţei şi Regulilor referitoare la Statututul Orologilor“. În această perioadă s-au confecţionat, în mici ateliere, primele ceasuri elveţiene.

„Patek & Philippe“, tradiţie de peste 150 de ani

Secole mai târziu, avea să se nască una dintre cele mai celebre şi importante mărci de ceasuri elveţiene: „Patek & Philippe“. Pe 1 mai 1839, doi imigranţi polonezi, Antoine Norbert de Patek şi Francois Czapek, au fondat compania „Patek, Czapek & Cie“, producând ceasuri de lux.

În 1844, A. N. de Patek l-a cunoscut la Paris pe Adrien Philippe, preşedintele unei companii franceze din aceeaşi breaslă, un an mai târziu asociindu-se. După plecarea lui Francois Czapek, cei doi au format actuala companie „Patek & Philipp S.A.“, condusă din 1932 de a treia şi a patra generaţie de moştenitori, Philippe Stern, ca preşedinte, şi fiul său, Thierry Stern, ca vicepreşedinte.

Cei doi moştenitori ai companiei au fondat în 2001 celebrul muzeu cu acelaşi nume, în care au expus cele mai preţioase ceasuri din lume, de diferite mărci şi confecţionate în ateliere genoveze ori franceze.

Peste 2.000 de exponate

Clădirea muzeului „Patek & Phlippe“ din Geneva este una dintre cele mai frumoase clădiri din oraşul elveţian, datată de la începutul secolului al XX-lea.

Clădirea din aria genoveză „PlainPalais“, destinată galeriilor de artă, a fost renovată şi reamenajată special pentru a deveni muzeu. Până în 1995, când au început lucrările de amenajare a muzeului, clădirea a fost destinată producătorilor de bijuterii, care îşi expuneau operele. Mărci precum „Heller and Son“ sau „Piaget“ erau prezente în clădirea din „PlainPalais“.

Clădirea a fost transformată într-un modern muzeu, cu patru etaje. Acesta a fost inaugurat pe 8 noiembrie 2001, aducând publicului peste 2.000 de ceasuri celebre, în diverse forme, cu diverse funcţii, miniaturi sau scenete. Cele patru etaje au fost împodobite cu mobilier luxos, fiecare etaj având mobilier din lemn diferit.

Vitrinele au un sistem unic de iluminare, pentru a pune în evidenţă obiectele. Nu lipsesc nici documente vechi care au aparţinut vechilor fabrici de ceasuri elveţiene, tablouri ale celebrilor producători, birourile „părinţilor“ companiei „Patek & Philippe“, precum şi bijuterii elveţiene.

Două colecţii distincte

Muzeul „Patek & Philippe“ este împărţit în două: colecţia de ceasuri europene, în care se pot admira ceasuri vechi de peste 500 de ani, confecţionate în diverse ţări europene, şi colecţia de ceasuri „Patek & Philippe“.

Vizitarea muzeului se face numai cu un ghid şi respectând anumite reguli. Mai întâi, vizitatorii sunt invitaţi să vizioneze, în sala „Auditorium“ de la primul etaj, un scurt film despre istoria „Patek & Philippe“ şi a ceasurilor elveţiene. La acelaşi etaj, se pot vedea cele mai vechi utilaje folosite în atelierele elveţiene. Apoi, vizita continuă cu ultimul etaj, unde se află o minunată colecţie de ceasuri „Patek & Philippe“, datate din 1839 şi până în zilele noastre. La etajul trei, se poate admira o bibliotecă imensă şi deosebit de valoroasă, cu lucrări în domeniu, dar şi beletristică, aparţinând ceasornicarilor elveţieni şi francezi. Vizita se încheie la etajul al doilea, unde se poate admira o colecţie de ceasuri vechi, din secolele XVI-XIX.

Cel mai complicat ceas din lume

În acelaşi muzeu, vizitatorii pot vedea şi cel mai complicat ceas din lume. Numit „Calibre 89“, ceasul a fost realizat în 1989, la aniversarea celor 150 de ani de activitate a companiei „Patek & Philippe“. Ceasul este un prototip cu 33 de funcţii, incluzând termometru, data Paştelui, timpul răsăriturilor, zodiac şi multe alte funcţii şi indicatori. Ceasul are 1728 de părţi componente şi este capabil să adauge o zi pentru luna februarie în anii bisecţi şi să lase la o parte o zi la fiecare o sută de ani.

Ceasul de 11 milioane de dolari

„Patek & Philippe“ a produs un ceas de buzunar, confecţionat din aur şi extrem de complicat, cu 24 de funcţii. A fost extrem de valoros încă de la producerea sa. A fost realizat la comandă, pentru Henry Graves jr., un cunoscut inginer din New York. Motivul pentru care Graves a dorit acest ceas a fost o competiţie personală cu James Ward Packard, care, la rândul său, comandase un ceas extrem de scump şi complicat. După moartea lui Graves, ceasul a fost achiziţionat de un colecţionar anonim de la compania „Sothebyâs“, în decembrie 1999, pentru 11 milioane de dolari, cel mai mare preţ oferit vreodată pentru un ceas. Actualmente, ceasul se află expus în muzeul genovez, fiind donat de colecţionar. Se pare că ceasul nu a fost purtat niciodată, fiind mai mult o piesă de ornament.

„Bijuteriile“ muzeului

Vitrinele muzeului „Patek & Philippe“ adăpostesc şi ceasuri confecţionate pentru curţile regale sau în forme şi funcţii mai puţin commune. Unul dintre aceste ceasuri este în formă de pistol, realizat în secolul al XIX-lea pentru piaţa chinezească. Ceasul are o pasăre cântătoare în interior, mecanismul prin care sunt produse sunetele fiind extrem de complicat. Un alt ceas deosebit este cel prin care este prezentată minunea din deşert făcută de Moise, când a scos apă din stâncă. Mecanismul este foarte bine pus la punct, încât specialiştii de astăzi cu greu pot explica acest sistem. Se pot admira ceasuri cu miniaturi realizate de artişti celebri, cu scenete religioase, ori ceasuri împodobite cu pietre preţioase.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!