Banat
Timișoara, capitala internațională a lecturilor publice

Timișoara, capitala internațională a lecturilor publice

Răzvan Fibișan, 25 Septembrie 2017

O nouă ediţie a Festivalului de literatură „LitVest” a debutat miercuri, 20 septembrie, la Secția de Arte Deliu Petroiu a Bibliotecii Judeţene Timiş „Sorin Titel” (B.J.T.), Bastion Theresia, corp A din Timişoara, reunind scriitori, oameni de cultură, timişoreni iubitori de literatură. Cea de-a VI-a ediție a festivalului care transformă orașul de pe Bega în capitala internațională a lecturilor publice este denumită „LitVest 2017. LiTerrarium”.

LitVest, unul dintre cele mai creative festivaluri literare europene, aduce anul acesta la Timi­șoa­ra scriitori din Albania, Austria, Marea Britanie, Congo, Croa­ția, Danemarca, Finlanda, Islanda, Luxemburg, Spania și România. Vor veni autori care și-au adjudecat, de-a lungul vremii, premii literare cu greutate: Premiul pentru literatură al Consiliului Nordic (Pia Tafdrup, 1999), Premiul Théophile Gautier al Academiei Franceze (Kama Sywor Kamanda, 1993) sau Premiul Newdigate, câștigat de Fiona Sampson.

„Lecturile publice reunind peste 500 de persoane reprezintă experimente social-literare inedite, nemaifiind organizate până acum nicăieri în lume manifestări de acest gen la o asemenea anvergură: Concentrica, picnicul urban de lectură, Pătura care citește, Literatura intră-n joc (lecturi în licee, proiect demarat în cadrul LitVest 2016) ș.a”, se arată în textul de nominalizare a scriitorului Tudor Crețu, managerul B.J.T.

LitVest 2017 a început cu „LitScene. Locul…rimei”, un spectacol urban de lectură publică, la care au participat atât invitați din țară, cât și de peste hotare. Seara, în Piața Libertății, s-a desfășurat secțiunea „Spor Text”, unde actorii și sportivii de performanță au interacționat într-un mod inedit. Actorii au avut posibilitatea să-i „antreneze” pe sportivi, prin citirea unor texte motivaționale, iar sportivii să realizeze exerciții simbolice. De jur-împrejurul statuii Sfânta Maria și a Sfântului Nepomuk au fost amenajate puncte care au facilitat desfășurarea „probelor” în cauză.

A doua zi, joi, 21 septembrie, s-a desfășurat secțiunea „Literatura intră în joc. Sincronica”, în care terenurile de sport de la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, Liceul Teoretic „William Shakespeare” și Colegiul Națio­nal Bănățean au fost transformate în adevărate podiumuri ale lecturii.

În ultima zi, vineri, 22 septembrie, Biblioteca Județeană Timiș, în colaborare cu Timișoara Bikers, a organizat evenimentul „Texte…putere”, în cadrul căruia au fost citite mai multe texte printre și de pe motociclete.

„LitVest 2017. LiTerrarium” este organizat de Biblioteca Judeţeană Timiş „Sorin Titel”, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!