Banat
Timișorenii l-au cinstit pe Sfântul Irodion de la Lainici

Timișorenii l-au cinstit pe Sfântul Irodion de la Lainici

Pr. Marius Mircia, 09 August 2017

La solicitarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a aprobat donarea către Parohia Timișoara-Iosefin a unui fragment din moaștele Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, ca să fie așezat spre cinstire, alături de celelalte sfinte moaște, în biserica parohială „Nașterea Maicii Domnului”.

Înainte de aducerea sfintelor moaște, preotul paroh Ionel Popescu și preotul coslujitor Eugen Babescu, împreună cu membri ai Consiliului parohial, s-au deplasat la Mănăstirea Lainici în ajunul sărbătorii Schimbarea la Față și au participat la slujba de Priveghere.

Duminică, 6 august, la finalul Sfintei Liturghii oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, împreună cu încă patru ierarhi, delegații Parohiei Timișoara-Iosefin au primit, într-o raclă de lemn, frumos sculptată, fragmentul din moaștele Sfântului Irodion, actul de donație și de autenticitate, cartea cuprinzând viața, slujba și Acatistul Sfântului Irodion, o mapă cu scrieri, care oglindesc viața monahală din părțile Olteniei, istoria străveche a Mănăstirii Lainici, precum și icoana acestui sfânt cuvios.

„Din partea Înaltpreasfin­ți­tului Părinte Mitropolit Ioan și a credincioșilor Parohiei Iosefin am oferit, în semn de mulțumire și de recunoștință pentru odorul primit, o icoană a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, care este o reproducere a icoanei străvechi aflate în biserica-monument istoric de la Mănăstirea Partoș, pe care Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a primit-o cu multă bucurie. Părintelui arhimandrit Ioachim Pârvulescu, starețul mănăstirii, i-am oferit, de asemenea, o copie a icoanei Sfântului Iosif făcută în trecut de părintele Arsenie Boca şi dăruită vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu, care este păstrată în Reședința mitropolitană de la Timișoara. Așadar, la Mănăstirea Lainici a avut loc o adevărată întâlnire a sfinților, pentru că, iată, Sfântul Irodion a plecat spre „Antimisul Banatului”, iar Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș rămâne în Mitropolia Olteniei, la Craiova, și în sfânta mănăstire din Defileul Jiului”, a mai precizat pr. Ionel Popescu.

În seara zilei de 6 august, racla cu fragmentul din moaștele Sfântului Irodion a fost depusă în biserica Paraclisului mitropolitan „Învierea Domnului” din incinta Centrului eparhial. Înaltpreasfin­țitul Părinte Mitropolit Ioan și monahiile închinoviate la paraclisul mitropolitan au cântat troparul Sfântului Irodion și s-au închinat cu evlavie la sfintele sale moaște. După acest moment emoționant, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu clericii care au adus racla și cu obștea paraclisului, a plecat spre Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Timișoara-Iosefin, unde au fost întâmpinați de părintele protopop Ioan Bude, de preoții bisericii, alţi preoți din Timișoara și sute de credincioși cu lumânări aprinse. În dangătul clopotelor, racla cu sfintele moaște a fost așezată spre închinare în biserică, iar chiriarhul și preoții prezenți au oficiat slujba Acatistului Sfântului Irodion. La finalul slujbei, Înalt­preasfinția Sa a făcut o prezentare a vieții și ostenelilor Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, care a primit de la Dumnezeu darul sfințeniei, adresând sutelor de credincioși prezenți îndemnul de a-l chema ca mijlocitor în rugăciunile înălțate către Tatăl ceresc. „Atunci când părintele duhovnicesc al Sfântului Calinic, pe vremea aceea episcop la Râmnicu Vâlcea, a murit, acesta l-a ales pe tânărul Irodion să-i fie duhovnic. Gândiți-vă cum se poate ca un episcop cu viață sfântă, cum a avut Sfântul Calinic, să vină și să se spovedească la un preot tânăr?! Vedeți unde se așază harul lui Dumnezeu? Poți fi de tânăr foarte bun duhovnic și poți fi în vârstă și să nu ai darul acesta al lucrării duhovnicești. Faptul că l-a ales pe Sfântul Irodion duhovnic a făcut posibil ca Sfântul Calinic să vină mereu la Mănăstirea Lainici”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.
Frumusețea duhovnicească a sărbătorii Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos a crescut în intensitate prin aducerea sfintelor moaște ale Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici în biserica timişoreană. Aici, Sfântul Irodion rămâne pentru totdeauna împreună-rugător, pentru noi toți, cu Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Sfinții Mucenici de la Mănăstirea Sfântului Sava, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei. În semn de aleasă cinstire față de „Luceafărul de la Lainici”, cum a fost numit Sfântul Irodion, preoții și credincioșii Parohiei Timișoa­ra-Iosefin au așezat sfânta sa icoană din mozaic pe frontispiciul bisericii, în anul 2016.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!