Theologica
Timpul liturgic al Triodului

Timpul liturgic al Triodului

Pr. Ciprian ­Florin Apetrei, 18 Februarie 2019

Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie, se împarte în trei mari perioade cu dată de început variabilă, în funcţie de sărbătorirea Sfintelor Paşti: perioada Triodului, care începe cu trei săptămâni înainte de Postul Mare, durează până în Sâmbăta Paştilor, având în total 10 săptămâni; perioada Penticostarului, care începe din Duminica Învierii şi durează până la Duminica Tuturor Sfinţilor (prima după Pogorârea Sfântului Duh); iar de la această duminică începe perioada Octoihului, cea mai lungă perioadă a anului bisericesc, care ţine până la începutul Triodului din următorul an.

Duminica Vameşului şi a Fariseului marchează un nou început în viaţa liturgică a Bisericii, adică perioada Triodului, pentru că din această zi până la Duminica Învierii se foloseşte la strană cartea de cult numită Triod. De ieri suntem în perioada liturgică a Triodului, vremea pregătirii noastre duhovniceşti pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Denumirea de Triod este legată de o particularitate a slujbei Utreniei zilelor de rând ale Postului Mare, care la canoane au doar trei ode sau cântări. De aici şi denumirea cărţii, aceea de Triod, adică trei cântări sau trei ode.

Cartea de cult Triod cuprinde toate slujbele săvârşite de Biserică în perioada Postului Mare, pe săptămâni şi zile, rânduind viaţa lăuntrică a creştinilor. În sensul acesta, Triodul nu trebuie privit doar ca o simplă carte de cult, folosită în cadrul slujbelor din acest răstimp al anului bisericesc, ci trebuie văzut ca un îndrumar duhovnicesc, prin intermediul căruia strădaniile omului sunt canalizate către o înnoire duhovnicească, către o schimbare a vieţii lăuntrice.

Perioada liturgică a Triodului este calea pe care trebuie să o parcurgă omul pentru a se învrednici să participe la marea taină a Răstignirii şi Învierii Domnului. Este cea mai importantă perioadă duhovnicească din cursul anului bisericesc.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!