Tinerii parohiei „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ din Iaşi, din ce în ce mai activi

Nicoleta Olaru, 01 Octombrie 2007

▲În câteva săptămâni, postul de radio al parohiei va transmite în direct, pe internet, slujbele din biserică ▲ Construcţia Bisericii „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ se apropie de turle ▲ Aşa cum se întâmplă de obicei aici, la începutul lunii iulie, tinerii şi copiii parohiei „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ din Protopopiatul Iaşi 2 au fost implicaţi în mai multe activităţi ▲

După cum aţi putut citi şi cu alte ocazii în ziarul „Lumina“, parohia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, din Protopopiatul Iaşi 2, desfăşoară multiple activităţi cultural-sociale, în care sunt implicaţi în special membrii Comitetului parohial al tinerilor.

După cum ne-a spus părintele paroh Mihai Doroşincă, în prima parte a lunii iulie, anul acesta, s-a organizat un concurs de table şi şah, la care au participat persoane din toate categoriile de vârstă, câştigătorilor oferindu-li-se premii în bani. Tot în această perioadă, s-a mai organizat şi un concurs de fotbal, la care au participat aproximativ 100 de tineri, cu vârste de până la 18 ani. Concursul a fost organizat în parteneriat cu alte parohii, ca de exemplu, parohia „Pogorârea Duhului Sfânt“ - Bucium, care a ocupat locul al doilea. Locul întâi a fost câştigat de una dintre echipele parohiei „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“. Nici cei mici nu au fost uitaţi, aceştia participând la o serie de concursuri, în urma cărora au primit o mulţime de dulciuri.

Proiect transfrontalier unic

La jumătatea lunii august, o parte dintre tinerii parohiei „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ au fost selectaţi în cadrul proiectului Phare, care a organizat o tabără folclorică, la care au participat şi tineri din Soroca - Republica Moldova. În urma frumoasei colaborări, tinerii parohiei ştefaniene din Iaşi au fost şi ei invitaţi într-o tabără similară în Republica Moldova.

Acelaşi comitet parohial de tineri este şi cel care formează corul parohiei, la începutul lunii decembrie urmând să lanseze un CD de colinde. Corul este condus de dna preoteasă Daniela Doroşincă, doctorand la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi.

În primăvara acestui an, parohia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ a depus pentru aprobare, un proiect transfrontalier, Phare CBC 2005. Proiectul aprobat, care va fi în cel mai scurt timp, va desfăşura o campanie împotriva fumatului şi se va derula în Republica Moldova.

Mijloace moderne de cateheză şi pastoraţie

Părintele Mihai Doroşincă ne-a vorbit şi despre proiectele de viitor ale parohiei: „Este vorba despre site-ul parohiei: www.parohiastefaniana.ro, care deserveşte interesele pastoral-misionare ale parohiei noastre. În funcţie de posibilităţi, vom posta o serie de emisiuni pentru zidirea sufletească, în special a celor plecaţi în străinătate. Aceştia vor putea asculta postul nostru de radio pe internet. Ne dorim, de asemenea, să transmitem sfintele slujbe oficiate în capela noastră, live, dacă nu zilnic, măcar de câteva ori pe săptămână“, ne-a spus pr. Mihai Doroşincă. În luna decembrie, anul acesta, în cadrul parohiei va avea loc un spectacol dedicat tradiţiilor de Crăciun, la care vor fi invitate mai multe coruri de renume.

▲ Construcţia bisericii, într-un ritm alert

Parohia „Sf. Voievod Ştefan cel Mare“ din Iaşi s-a înfiinţat în anul 2004. Lucrările pentru ridicarea bisericii parohiale au demarat abia anul trecut, pe data de 3 februarie. Deşi s-a confruntat cu probleme foarte mari în ceea ce priveşte strângerea fondurilor, lucrările s-au desfăşurat într-un ritm deosebit de alert, în prezent ajungându-se la nivelul turlelor. „Deşi proiectele de finanţare au fost întocmite profesionist, cei mai mulţi, nu ne consideră nici în prezent eligibili pentru a implementa astfel de proiecte. Ne este destul de greu, dar Sfântul Voievod Ştefan cel Mare nu ne va lăsa. Noi le mulţumim tuturor celor care s-au implicat şi, mai important decât mulţumirile noastre, îi pomenim nominal pe toţi ctitorii, binefăcătorii, ostenitorii, înzestrătorii şi înfrumuseţătorii acestui sfânt aşezământ, la fiecare slujbă pe care o săvârşim“, a încheiat părintele paroh Mihai Doroşincă. ▲


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!