Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Tot ceea ce produce nucul poate fi folosit în scopuri medicinale

Tot ceea ce produce nucul poate fi folosit în scopuri medicinale

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Ziarul Lumina - 21 Octombrie 2017

Nucile pot fi trecute la categoria celor mai uimitoare alimente, prin conținutul de fitonutrienți, pe care natura creată de Bunul Dumnezeu ni le‑a oferit. Nucile sunt o sursă importantă de minerale și vitamine cum ar fi: fibre alimentare, glucide, amidon, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu, vitaminele A, D, K, C, B1, B2, B3, B6, B12, acid pantotenic, proteine, cafeină etc. Nucului i se spune popular arborele magic, deoarece aproape tot ceea ce produce poate fi folosit în scopuri medicinale. Cojile verzi ale nucilor sunt extrem de bogate în iod și taninuri, având efecte antiinfecțioase, depurative și stimulatoare ale glandei tiroide. Frunzele de nuc au proprietăți hipoglicemiante, diuretice, previn și combat infecțiile tubului digestiv și cele renale. Fructele sunt considerate un medicament‑aliment, fiind bogate în vitamina E, ceea ce ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular, la reglarea nivelului colesterolului din sânge, având proprietăți stimulatoare hormonale și energizante. Nucile mai sunt adjuvante și în afecțiuni precum: constipație, diabet, boli de piele, anemie, hipertiroidie, au proprietăți anticancerigene, de îmbunătățire a memoriei, împotriva stresului etc.

Prăjitură cu miere și nucă

Ingrediente: Pentru foi: 3 ouă, 1 cană cu zahăr, 1 cană cu nuci pisate, 1 lingură cu bicarbonat, 4 linguri cu miere, 1 vârf de cuțit cu sare, făină cât cuprinde. Crema: 1 kg de smântână 20% grăsime, 1 cană nuci pisate, 80 gr zahăr farin vanilat, zeamă de o lămâie.

Mod de preparare: Într‑un castron mixăm ouăle cu zahărul până se dizolvă, apoi adăugăm, pe rând, celelalte ingrediente și amestecăm bine până obținem un aluat legat. Apoi împărțim aluatul în 4 părți egale și coacem foile pe fundul unei tăvi unse cu ulei sau margarină. Foile se întind destul de ușor, iar dacă se rupe poate fi `cârpit” direct pe fundul tăvii. Se pune puțină făină pe cocă să poată fi întinsă ușor cu sucitorul și se bagă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până capătă o culoare arămie. Crema: se amestecă cu o lingură smântâna împreună cu zahărul farin, adăugăm nucile zdrobite la robot și stropim cu zeamă de lămâie. Rezultă o cremă parfumată și fină pe care o împărțim între foi: foaie‑cremă; foaie‑cremă, apoi oprim o jumătate de cană din această cremă pentru a o întinde deasupra prăjiturii. Decor: 1 ciocolată cu lapte sau amară pe care o răzuim peste ultimul strat de cremă. Punem prăjitura cremoasă și fragedă la rece, pentru câteva ore, și porționăm. (Monahia Ecaterina Vicleanu)