Tot mai multe românce afectate de „sindromul Italia”

Otilia Bălinișteanu, 30 Martie 2018

Aproximativ 5% dintre pacientele internate la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi în 2017 sunt femei care au lucrat în Italia. Potrivit medicilor, acestea s‑au întors acasă cu afecțiuni ce necesită tratament de specialitate, generate de stresul dat de necunoaşterea limbii, nesiguranţa serviciului şi a unei locuinţe stabile, singurătatea şi dorul de familie.

„Serviciul lor a implicat de cele mai multe ori îngrijirea bătrânilor cu tulburări neurologice şi psihice, activitate care în mod normal necesită o pregătire de specialitate. Îngrijirea acestor bătrâni implică multe ore de muncă şi chiar supraveghere permanentă în cazurile celor imobilizaţi la pat. Toate aceste condiţii, în timp, generează surmenaj şi suprasolicitare. Fiecare individ aparţine unui mediu socio‑cultural cu care se identifică, iar trecerea la un alt mediu poate conduce la dificultăţi serioase de adaptareââ, a explicat dr. Petronela Nechita, medic specialist psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola”.

Aceasta a adăugat că, în ultimii 3‑5 ani, multe dintre femeile care lucrează în străinătate au revenit în ţară cu psihoze. Potrivit statisticilor Institutului de Psihiatrie „Socola”, diagnosticul de depresie este cel mai frecvent întâlnit în rândul pacientelor care au lucrat în Italia.

De aceea, acest fenomen medico‑social a fost numit de specialiştii psihiatri «sindromul Italia». Fenomenul a fost pus în evidenţă în anul 2005 de doi psihiatri ucraineni şi a fost preluat, mai târziu, şi de către specialiştii psihiatri români. Acest fenomen nu este considerat o patologie, nu a fost introdus ca diagnostic în tratatele de specialitate, a precizat medicul, subliniind că nu este exclus ca, în viitorul nu prea îndepărtat, să se vorbească despre îsindromul Italiaââ ca patologie, şi nu ca fenomen medico‑social.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!