Tradiții și obiceiuri ale etnicilor bănățeni

George Giurgiu, 10 Iunie 2015

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș a organizat o nouă ediție a tradiționalului festival al etniilor. În acest weekend, zeci de timișoreni au trecut pragul Muzeului satului bănățean de la Pădurea Verde pentru a lua parte la evenimente, în cadrul cărora fiecare etnie și-a prezentat cu mândrie valorile tradiționale ce o reprezintă de veacuri.

Festivalul, ajuns la cea de-a 15-a ediție, a avut loc într-un spaţiu aparte din orașul Timișoara, unde satul bănăţean tradiţional expus prinde viaţă cu fiecare eveniment pe care îl găzduieşte. Acesta a cuprins parade ale portului popular, spectacole de dansuri și muzică tradițională. Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Județean Timiș și Muzeul satului bănățean din Timișoara. „Prima ediție a acestui festival am organizat-o împreună cu profesorul Ciprian Cipu de la Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș în urmă cu 15 ani. Acest eveniment este unul reprezentativ pentru bănățeni, întrucât el simbolizează sutele de ani de conviețuire a mai multor etnii și religii în acest spațiu, fără nici un război sau conflict etnic. Acest lucru nu cred că s-a mai întâmplat în alte părți ale Europei, sau chiar în alte zone civilizate ale lumii”, a precizat Răzvan Hrenoschi, șeful Serviciului cultură, învățământ și sport din cadrul Consiliului Județean Timiș. Publicul prezent a avut ocazia să descopere tradițiile și obiceiurile celor peste zece etnii ce conviețuiesc de secole în arealul bănățean: ucraineni, bulgari, sârbi, evrei, aromâni, romi, slovaci, cehi, maghiari, germani și croați. Frumusețea și diversitatea culturilor prezentate an de an în cadrul acestui eveniment reprezintă atracția centrală a festivalului ajuns tradiție în orașul de pe Bega.

Aleea etniilor, „un unicat la nivel național”

Manifestarea a debutat cu reunirea tuturor participanților la Casa ucraineană de pe aleea etniilor din incinta Muzeului satului bănățean, ucrainenii fiind în acest an nașii festivalului, cei care au făcut invitaţia de voie bună celorlalte etnii. „Această alee a etniilor din cadrul muzeului satului cred că este un unicat la nivel national, cel puțin în ceea ce privește muzeele în aer liber. Aici se regăsesc case și gospodării de la mai toate etniile care au locuit și continuă să locuiască în Banat. Avem casa ucraineană de la Repedea, gospodăria germană de la Biled, sălașul slovac din Nădlac, gospodăria maghiară din Babșa și multe altele. Este un lucru excepțional. Multietnicitatea de care auzim adeseori vorbindu-se se regăsește plină de viață în această zi la muzeul nostru”, a menționat Dan Radosav, directorul Muzeului satului bănățean din Timișoara. La ediția din acest an au participat corul „Shalom” al Comunităţii Evreilor din Timişoara, ansamblurile „Warjascher Spatzen” din Variaş, „Szederinda” şi „Csurdangata” din Tormac, „Sveti Nicola” din Becicherecu Mic, „Palucenka” din Dudeştii Vechi, Comunitatea Romilor din Măguri, „Kalena” şi „Trio Hrin” din Ştiuca, soliştii Larisa Şerban şi Andreea Velciov, precum și Fanfara din Recaș. Festivalul a avut și oaspeți și din afara județului: ansamblul ucrainean „Kozaciok” din Suceava, ansamblul aromânilor „Vanghilizmo” din Kogălniceanu și, respectiv, grupul Comunităţii Cehilor din Gârnic.

Etnici aromâni, în vizită la Centrul eparhial din Timișoara

În încheierea manifestărilor prilejuite de „Festivalul etniilor”, un grup de etnici aromâni a vizitat luni, 8 iunie, Centrul eparhial din Timișoara și Reședința Mitropolitană. Cu acest prilej, aceștia s-au întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, în fața căruia au prezentat un mic concert de cântec și poezie în dialect aromân. În final, chiriarhul a mulțumit oaspeților pentru bucuria prilejuită și i-a felicitat pentru activitatea desfășurată în sprijinul promovării culturii și a tradiției.


 

 

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!