Banat
Training pro-vita la Reșița

Training pro-vita la Reșița

Darius Herea, 17 Ianuarie 2018

Centrul de tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Moniom, județul Caraș-Severin, a găzduit zilele trecute trainingul pro-vita cu tema: „Cunoaște, iubește, acționează - împreună pentru viață!”, susținut de Alexandra Nadane, președinta Asociației „Studenți pentru viață” din București și director executiv al Centrului de consiliere „Sfânta Împărăteasă Alexandra” din Capitală.
Evenimentul, organizat de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, a reunit tineri atoriști din municipiul Reșița, precum și din orașele Anina și Bocșa, voluntari ai Centrului de tineret Moniom, precum și ai altor organizații non-profit din municipiul Reșița, cadre didactice și alte categorii de persoane interesate de activitățile pro-vita. Trainingul, organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caran­sebeșului, a fost structurat pe mai multe module și are ca finalitate implementarea unui calendar de activități pro-vita în luna martie, care va culmina cu „Marșul pentru viață“, ce va fi organizat la Reșița în data de 24 martie 2018. Referindu-se la scopul și obiectivele trainingului, Alexandra Nadane a precizat: „Trainingul de azi, de la Reșița, este dedicat în special tinerilor, dar și altor categorii socioprofesionale interesate de problematica avortului, de criza de sarcină, precum și modalități de implicare în activități pentru viață. A fost o experiență extraordinară, pentru că am avut tineri foarte interesați de tema propusă, dornici să se implice în sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină, fie la ei la școală, fie la nivelul comunității lor. Este un training care se desfășoară în mai multe regiuni ale țării, un demers pe care l-am început la nivelul comunităților locale cu scopul de a reuni diverse categorii de oameni - de la studenți la medici, profesori, psihologi, asistenți sociali, clerici - pentru a găsi împreună soluții în a sprijini viața și a forma o cultură a vieții în cât mai multe comunități din România”.

La rândul său, Anita Radics, președinta ATOR Banatul de Munte, a precizat: „Participarea la un astfel de training este foarte importantă pentru noi, tinerii din ziua de azi, de aceea am încercat să implicăm un număr cât mai mare de membri ai asociației noastre”. Referindu-se la finalitatea trainingului, aceasta a mai adăugat: „Vom încerca să ne pliem pe calendarul național stabilit în luna pentru viață (martie) și vom organiza la Reșița un marș pentru viață, în data de 24 martie, acesta urmând a fi evenimentul central al lunii și care, desigur, va fi precedat de o campanie de promovare a acestuia în rândul comunității locale. De asemenea, vom organiza o sesiune de dezbateri și discuții pe teme pro-vita, cu invitați din mai multe domenii de activitate, la care sperăm să participe un număr cât mai mare de atoriști, dar și alți tineri din județul nostru”.

„În toate locurile unde am susținut acest training, oamenii au început să se întrebe ce pot face ei acolo unde sunt; sunt profesori care încep să des­fășoare activități pentru viață cu elevii în licee, sunt preoți care încep să organizeze astfel de activități în parohiile lor, sunt medici care înțeleg că e nevoie să ofere mai mult sprijin femeilor însărcinate, sunt tineri care înțeleg că nu pot rămâne indiferenți la ce se întâmplă în jurul lor și trebuie să promoveze viața în rândul colegilor lor și în acest fel se creează comu­nități care mai apoi se implică în diverse activități la nivel local sau chiar în înființarea de centre de sprijin pentru femeile aflate în criză de sarcină. Suntem bucuroși, așadar, să constatăm că astfel de inițiative au loc în din ce în ce mai multe eparhii și localități din țara noastră”, a mai precizat Alexandra Nadane.

Centrul de consiliere „Sfânta Împărăteasă Alexandra” din București oferă servicii de consiliere psihologică și duhovnicească, precum și asistență socială și sprijin material femeilor aflate în criză de sarcină care apelează la serviciile centrului. De asemenea, Asociația „Stu­denți pentru viață” din Capitală organizează, în fiecare an, „Marșul pentru viață” în câteva sute de localități din România și Republica Moldova, precum și alte activități pro-vita la nivel național.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!