Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Trandafirul de dulceață

Trandafirul de dulceață

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 02 Iulie 2018

Trandafirul este originar din Asia‑Extremul Orient, Orientul apropiat și zona estică a Mării Mediterane‑Asia Mică. Este o plantă perenă și se prezintă sub formă de arbust. Crește spontan, dar este cultivat în parcuri și grădini ca plantă decorativă. Se cunosc în prezent peste 30.000 de specii de trandafir.

În scop terapeutic și culinar, se folosesc doar petalele, care trebuie recoltate doar la faza de înflorire deplină, când conținutul de ulei este maxim. Florile de la trandafirul de dulceață se culeg în lunile mai‑iulie, când au o culoare roz intens și sunt foarte parfumate. Petalele de trandafir se culeg manual în faza de deschidere a bobocilor sau când floarea este complet deschisă.

Petalele se folosesc proaspete în diverse preparate sau se usucă la umbră. Trandafirul de dulceață are nenumărate proprietăți, în afară de cele estetice. Conțin ulei eteric, tanini, coloranți antocianici, derivați flavonici, acizi organici, vitamine (A, B2, C, K, PP), săruri minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu) etc. Specialiștii enumeră printre efectele benefice în cazul unor afecțiuni: antidiareice, astringente, antihemoragice, antihelmintice, antiinflamatorii, dezinfectante, antipiretice, antiseptice, antipiretice, antimicotice, aromatizante, odorizante, fortifiante, mineralizante, tonice. Florile de trandafir mai sunt indicate în tuse, gripă, bronșite, astm bronșic, răceli, hidrohidroză, laringită, traheită, tuberculoză pulmonară, micoze bucale, afte, faringite, amigdalite, stomatite, dureri de stomac, dureri reumatice, hemoroizi, angină pectorală, acnee, plăgi, iritații oculare, sau la nivelul pleoapelor, ori conjuctivite.

Pe lângă tradiționala dulceață, din florile de trandafir se pot obține: miere de trandafir, apă de trandafir, oțet de trandafir, pastă de trandafir, ceai, sirop, ulei esențial de trandafir.

Rețete:

Chec cu dulceață de trandafiri

Ingrediente: 150 g unt, 300 g făină, 60 g zahăr, 1 praf de copt, un praf de sare, 3 ouă, 100 ml lapte, 1 borcănel dulceață de trandafiri.

Mod de preparare: Într‑un castron de dimensiuni mari se pune făina cu zahărul, praful de copt și sarea și se amestecă, apoi se pune untul topit, laptele și ouăle. Se amestecă până se obține un conținut omogen, ușor, nu foarte tare, apoi se adaugă dulceața. Se amestecă până se încorporează bine în aluat, se pune apoi compoziția într‑o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptor pentru 35‑40 de minute, la 150 grade Celsius. După ce se scoate din cuptor, se lasă la răcit și se servește apoi cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Spumă de trandafiri

Ingrediente: 1 lingură praf de gelatină, 3 ouă mari separate, 125 g zahăr, 4 linguri apă de trandafiri, 500 ml frișcă, 3‑4 linguri dulceață de trandafiri, 12 petale de trandafiri pentru ornat.

Mod de preparare: Se pune gelatina la hidratat cu apa de trandafiri și apoi se încălzește la foc mic până se dizolvă. Se bat gălbenușurile spumă cu zahărul, se adaugă gelatina, dulceața de trandafiri, după care se amestecă cu frișca bătută spumă și cu albușurile bătute spumă. Se amestecă compoziția ușor până devine omogenă, apoi se pune în cupe la frigider. Se servește ornată cu petale de trandafiri.

Citeşte mai multe despre:   Rețete