Transplant de cord realizat cu succes la un copil de 10 ani

Otilia Bălinișteanu, 07 Decembrie 2018

Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş a anunțat realizarea cu succes unei intervenții de transplant de cord la un copil de 10 ani din județul Tulcea. Echipa de chirurgi și medici a fost coordonată de prof. univ. dr. Horațiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a IUBCvT, iar intervenția a durat cinci ore și jumătate.

„Subliniez acest lucru pentru că, din păcate, donatorii copii sunt foarte rari în ţara noastră şi nu numai. Este în proporţie mult mai mic, evident, şi transplanturile la copii sunt mult mai puţine, dar asta nu înseamnă că nu sunt copii care au nevoie de transplant de inimă, plămâni sau ficat., a declarat doctorul Horaţiu Suciu.

Băiatul care a primit cordul unei fetiţe în vârstă de opt ani avea insuficienţă cardiacă în stare avansată, era pe lista de aşteptare a IUBCvT Târgu Mureş de trei ani. Pentru el, transplantul era ultima șansă.

În 2018, la IUBCvT Târgu Mureş, au fost realizate două transplanturi la copii, iar în decursul timpului s‑au efectuar doar 12‑14 astfel de intervenții, cel mai mic pacient având doi ani.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!