Transplant în premieră la Iași

Otilia Bălinișteanu, 08 Decembrie 2017

O echipă de medici de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi a efectuat, în premieră pentru Iași, un transplant de celule stem hematopoietice. Pacienții care au beneficiat de acest transplant erau diagnos­ticați cu mielom multiplu.

„Ambii pacienţi au făcut transplant medular autoloc, adică cu propriile lor celule, după ce duminică au făcut chimiote­rapie în doze mari, care are scopul de a distruge formaţiunile tumorale din măduva pacienţilor, urmând ca, ulterior, măduva să fie refăcută prin intermediul celulelor retransfuzate”, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, dr. Angelica Dăscălescu, de la Clinica de Hematologie a IRO Iaşi.

Cei doi pacienţi au tolerat bine transplantul, iar în următoarele două săptămâni vor rămâne în spital pentru refacerea măduvei.

„Este o perioadă în care au risc infecţios şi sunt izolaţi în compartimentul steril, fiecare în câte o rezervă unde sunt luate toate precauţiile necesare pentru scăderea riscului infecţios”, a mai spus Dăscălescu.

Transplantul de celulele stem hematopoietice este de două tipuri: autotransplant, atunci când celule medulare se recoltează de la un bolnav şi i se administrează după un tratament specific, şi alotransplant, atunci când celulele stem se recoltează de la un donator sănătos, compatibil cu pacientul.

Potrivit managerului IRO, Mirela Grosu, pentru înfiinţarea noului Compartiment de transplant celule stem hematopoietice au fost investite 3,3 milioane de lei, bani alocați de Ministerul Sănătății.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!