Sănătate
Transplant realizat cu ajutorul robotului chirurgical

Transplant realizat cu ajutorul robotului chirurgical

Mariana Bahcevan, 27 Octombrie 2017

O echipă de medici români şi elveţieni a realizat o operaţie de transplant de rinichi cu ajutorul robotului chirurgical Da Vinci. Operaţia a avut loc la un spital din Braşov şi este a doua de acest fel la unitatea medicală menţionată.

Intervenţia chirurgicală, care a durat şapte ore, a fost realizată recent de o echipă de medici români şi elveţieni cu ajutorul robotului chirugical Da Vinci, aceasta fiind a doua de acest fel efectuată la Braşov. Prima intervenţie a avut loc în urmă cu nouă luni, la acelaşi spital.

Bărbatului de 55 de ani, din localitatea Izvorul Crişului, judeţul Cluj, i‑a fost tranplantat un rinichi donat de soţia sa, în vârstă de 48 de ani. Pacientul făcea din luna ianuarie dializă şi este diagnosticat cu diabet. El a primit rinichiul de la soţia lui de 48 de ani, perfect sănătoasă. În această zi, de 13 octombrie, este aniversarea copilului cuplului. Acum 22 de ani, doamna din Cluj năştea un copil, astăzi dă naştere sau dă viaţă din nou soţului ei, donându‑i un rinichi”, a declarat Bogdan Moldovan, coordonatorul Centrului de Transplant Renal de la Braşov, citat de Mediafax.

Potrivit medicilor, operaţia a avut trei etape. Prima a constat în prelevarea rinichiului de la soţia pacientului, care s‑a făcut cu ajutorul chirurgiei robotice, folosind robotul Da Vinci. Au urmat pregătirea organului pentru transplant şi, în final, transplantarea.

Operaţia, la care au participat şi medici de la o clinică din Elveţia, a decurs fără complicaţii, cu toate că pacientul transplantat suferă de diabet. Am urmat protocoalele pe care le avem şi la Geneva. Am făcut operaţia exact la fel. Medicii de aici din România au lucrat cu mine la Geneva şi au făcut practică. Am muncit împreună, am pregătit pacientul foarte bine. Astfel, operaţia a avut succes”, a spus prof. dr. Eduardo Schiffer - medic ATI, preşedintele Societăţii Europene de Transplant.

Prof. dr. Thierry Berney, şeful Serviciului de Transplant Geneva, a declarat, la rândul său, că rinichiul transplantat a funcţionat imediat. În total, intervenţia chirurgicală a durat peste 7 ore, iar cei doi pacienţi şi‑au revenit imediat după operaţie.

Robotul Da Vinci a mai fost folosit la diverse operaţii de extirpare a zonelor canceroase. Atunci când îndepărtezi rinichiul pentru a fi transplantat şi foloseşti avantajele roboticii e un lucru foarte bun pentru cel care donează. Aşa cum am făcut noi astăzi cu robotul Da Vinci. Robotul ajută ca operaţia să se realizeze mai repede, iar recuperarea celui care donează este mult mai bună, în comparaţie cu alte operaţii laparoscopice”, a declarat Christope Iseli, şeful Serviciului Urologie din cadrul Spitalului Universitar Geneva.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!