Reportaj
TRINITAS TV, la trei ani de slujire a Bisericii şi a aproapelui

TRINITAS TV, la trei ani de slujire a Bisericii şi a aproapelui

Silviu Dascălu, 27 Octombrie 2010

Prin intermediul TRINITAS TV, Patriarhia Română informează opinia publică despre evenimentele bisericeşti, lucrarea pastoral-misionară, socială, educaţională şi culturală a Bisericii, aducând în atenţia publicului istoria, cultura şi tezaurul de credinţă şi spiritualitate creştină românească în context european.

Televiziunea Patriarhiei Române, TRINITAS TV, este în sărbătoare, ieri împlinindu-se trei ani de când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a inaugurat studiourile TRINITAS TV, împreună cu soborul de ierarhi prezenţi la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, iar de atunci, credincioşii întregii Patriarhii, şi nu numai, se bucură de emisiunile sale.

Televiziunea Patriarhiei Române a fost înfiinţată la 27 octombrie 2007, la iniţiativa şi cu implicarea directă a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel.

Este un mijloc eficient de popularizare a bogăţiei liturgice a Bisericii, în special pentru persoanele care nu sunt obişnuite sau nu dispun de timp suficient pentru a merge la biserică, şi propune, în acelaşi timp, prin grila de programe, intensificarea solidarităţii umane, în contextul european multireligios, multietnic şi multicultural.

Despre necesitatea TRINITAS TV ne vorbeşte părintele consilier patriarhal Nicolae Dima, directorul postului de televiziune. "TRINITAS TV este o alternativă pentru că nu există un produs similar la televiziunile celelalte. Nu există o televiziune care să pună atmosfera spirituală şi conţinuturile spirituale în prim-plan. Foarte multe persoane din România vor să asculte slujbele, însă nu pot merge la biserică. Există Radio TRINITAS, care transmite slujbele, însă televiziunea vine şi cu imagini în plus. Astfel, era o necesitate a publicului de a avea un asemenea post. Pe de altă parte, era nevoia Bisericii de a avea un canal de comunicare foarte competitiv, alături de cele complementare, ziarul şi radioul", a explicat părintele Nicolae Dima. Biserica avea nevoie şi de un canal media audiovizual prin care să îşi facă cunoscută corect poziţia şi prin care să ia atitudine la diferitele probleme din societate.

Trei ani de muncă şi realizări

În cei trei ani de existenţă, TRINITAS TV a reuşit să bifeze la capitolul "realizări" mai multe lucruri, chiar dacă unele au fost făcute cu mari eforturi. Cea mai mare realizare, spune părintele Dima, este în primul rând continuitatea.

În decursul celor trei ani s-a ajuns la un public constant şi există chiar un public ce a mărturisit că, dacă nu ar fi TRINITAS TV, nu ar şti la ce altceva să se uite. De asemenea, la capitolul realizări se numără şi faptul că zilnic sunt transmise Sfânta Liturghie şi Vecernia, acestea reprezentând unul dintre mandatele principale ale TRINITAS TV.

TRINITAS TV este astfel intermediarul dintre cei care nu pot merge dimineaţa şi seara la biserică şi slujba ce se oficiază zilnic la Catedrala patriarhală.

De asemenea, în această perioadă s-a realizat o intensificare a dialogului dintre Biserică şi mediul academic, la emisiunile Televiziunii TRINITAS fiind invitate diferite personalităţi, de la preşedintele Academiei Române până la diferiţi membri ai academiei din diferite domenii, precum şi rectori şi profesori universitari de la diferite facultăţi, cum foarte des sunt invitaţi reprezentanţi ai mediului administrativ şi guvernamental. "Am reuşit să avem şi o bună reprezentare a parohiilor din Arhiepiscopia Bucureştilor şi din întreaga Patriarhie Română. Avem o emisiune dedicată reflectării vieţii parohiale, difuzată cu frecvenţă mare şi care invită atât preoţi, cât şi mireni. De asemenea, avem o bună relaţie şi reprezentare a eparhiilor din Patriarhie şi am reuşit să acordăm o atenţie deosebită şi diasporei.

O altă realizare importantă este faptul că proiectul jurnalului TRINITAS a reuşit să construiască o infrastructură capabilă să transmită informaţii şi imagini filmate cu o foarte mare promptitudine", a explicat părintele Nicolae Dima.

În acelaşi timp, TRINITAS TV a reuşit să ajute concret diferite persoane prin prezentarea unor cazuri sociale ce aveau nevoie de sprijinul semenilor.

Astfel au fost strânşi bani pentru operaţii sau pentru diferite servicii medicale ale persoanelor bolnave.

În acelaşi timp, şi echipa TRINITAS TV s-a extins, devenind o echipă de oameni dedicaţi Bisericii şi profesiei. "Au trecut deja 3 ani? Parcă ieri aranjam calculatoarele în redacţie şi ne pregăteam pentru sfinţire... sunt 3 ani de muncă frumoasă şi de multe amintiri dragi. Sunt reporter în cadrul redacţiei de ştiri a TRINITAS TV, iar ceea ce fac eu aici mă împlineşte. Îmi place munca de jurnalist, iar faptul că pot sluji în acelaşi timp şi Bisericii înseamnă foarte mult mine. Provin dintr-o familie pentru care Biserica a fost întotdeauna pe primul loc, astfel încât sunt mai mult decât mulţumită că am şansa să particip la cele mai importante evenimente ale Bisericii noastre şi în egală măsură să cunosc oameni pe care altfel poate nu aş fi avut prilejul să-i cunosc", ne-a mărturisit Alina Papuc-Buzea.

"Pentru mine TRINITAS TV este în primul rând locul în care mi s-a dat ocazia să pun în practică ceea ce am învăţat în facultate. Apoi este un loc în care m-am regăsit şi în care vin cu mare plăcere. Pe lângă experienţă profesională am mai dobândit ceva, şi anume mulţumirea că lucrez într-un mediu "altfel", într-un mediu în care se pune accentul pe nevoia de informare spirituală a celor care se află dincolo de ecran", spune Iuliana Lazăr, reporter TRINITAS TV.

Mulţumiri sprijinitorilor

Pentru buna desfăşurare a activităţii, TRINITAS TV beneficiază de sprijinul Arhiepiscopiei Bucureştilor, ce asigură marea parte a finanţării, restul resurselor fiind asigurate de diferite eparhii. Însă problema finanţării este încă una dintre cele mai importante. "Televiziunea TRINITAS este susţinută de Arhiepiscopia Bucureştilor în proporţie de 70%. Parohiile, atât cele din mediul urban, cât şi din cel rural, contribuie lunar cu o sumă de bani, pentru care le mulţumim în mod deosebit preoţilor care fac acest efort. Însă nevoile financiare sunt foarte mari pentru că şi cheltuielile implicate, mai ales în ceea ce priveşte retehnologizarea foarte necesară după trei ani de funcţionare, sunt mari. Una dintre marile noastre dorinţe este să sensibilizăm unii posibili sprijinitori ai TRINITAS, fără a renunţa la statutul nostru de televiziune noncomercială. Noi nu difuzăm publicitate, pentru că urmăreşte să se distanţeze ca aspect general de restul televiziunilor din spectrul audiovizual", a încheiat părintele Nicolae Dima.

Aniversare a Centrului BASILICA

În urmă cu trei ani, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, a fost inaugurat Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. Evenimentul a avut loc pe 27 octombrie, când un sobor de ierarhi, condus de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a sfinţit studioul primei televiziuni din istoria Bisericii noastre, TRINITAS TV, şi studioul din Bucureşti al postului de radio TRINITAS, la rându-i primul post de radio ortodox din ţara noastră. Înfiinţat la iniţiativa celui de-al şaselea Patriarh al Bisericii noastre, Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române cuprinde Televiziunea TRINITAS TV, Postul de radio TRINITAS, Agenţia de ştiri BASILICA, publicaţiile "Lumina", "Vestitorul Ortodoxiei" şi Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Radio TRINITAS a fost înfiinţat în anul 1996 la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a început să emită în seara zilei de 17 aprilie 1998, la Iaşi.

Cotidianul "Lumina" apare fără întrerupere din 7 februarie 2005, fiind primul cotidian creştin din România şi singurul cotidian creştin-ortodox din lume.

În anul 2008, la sărbătoarea Sfintei Treimi, în data de 16 iunie, Agenţia de ştiri BASILICA şi-a început activitatea.

În cadrul Centrului de Presă BASILICA funcţionează şi "Vestitorul Ortodoxiei", şi Biroul de presă al Patriarhiei Române, care mediatizează activitatea Sfântului Sinod şi a altor organisme bisericeşti, stabilind şi menţinând legătura cu jurnaliştii acreditaţi din partea instituţiilor mass-media româneşti şi străine.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!