Turcia şi Irakul pun la cale distrugerea PKK

26 Octombrie 2007

O delegaţie irakiană a ajuns ieri la Ankara pentru a găsi împreună cu autorităţile turce soluţii la ameninţarea luptătorilor kurzi din nordul Irakului. Într-o declaraţie neobişnuit de dură, ministrul turc de Externe, Ali Babacan, a spus că irakienii trebuie să vină cu propuneri concrete pentru a pune capăt crizei. El a cerut ca PKK să fie împiedicat să activeze pe pământ irakian, să nu mai beneficieze de sprijin logistic, iar toate activităţile şi taberele sale din Irak să fie închise. În plus, ministrul a mai cerut şi ca liderii PKK să fie arestaţi şi extrădaţi în Turcia.

Discuţiile de ieri survin presiunilor diplomatice intense făcute asupra Turciei pentru a arăta reţinere. Preşedintele Turciei, Abdullah Gul, a spus însă că ţara sa nu va tolera atacurile de pe teritoriul său comise de luptătorii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Gul a avertizat ieri că răbdarea ţării sale „a ajuns la final“ şi că este ferm hotărât să extermine toate bazele rebelilor kurzi din PKK. Întâlnirea de ieri este considerată de oficialii turci drept ultima şansă pentru a opri atacurile kurzilor.

În replică, preşedintele irakian Jalal Talabani a dezminţit miercuri că a propus autorităţilor turce extrădarea liderilor PKK refugiaţi în nordul Irakului. „Am declarat deja în mai multe rânduri că liderii PKK nu locuiesc în oraşe din Irak şi că trăiesc împreună cu mii de combatanţi pe muntele Qandil. Este imposibil să-i prindem şi să-i predăm Turciei“, a declarat liderul de la Bagdad.

Armata turcă a început deja o serie de incursiuni aeriene şi terestre împotriva rebelilor kurzi din apropierea graniţei cu Irakul. Mai mult, în ultimele zile, Turcia şi-a întărit prezenţa militară la graniţa cu Irakul, în timp ce rebelii kurzi şi-au intensificat atacurile împotriva trupelor Ankarei.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!