Actualitate religioasă
Un bun chivernisitor al Bisericii și apropiat al celor aflați în suferință

Un bun chivernisitor al Bisericii și apropiat al celor aflați în suferință

20 Mai 2017

Trecerea din această viață a Preacucernicului Preot Alexandru Lungu, petrecută marți, 16 mai 2017, ne-a îndurerat profund. Cei 36 de ani de slujire la Sfântul Altar ai preacucerniciei sale au fost încununați de realizări administrative și pastoral-misionare deosebite, apreciate atât de preoții alături de care a slujit, cât și de credincioșii pe care i-a păstorit.

Părintele Alexandru Lungu s-a născut la 2 septembrie 1954, în comuna Gruiu, județul Ilfov, în familia preotului Gheorghe Lungu și a soției acestuia, Gherghina Lungu. Încă din copilărie a fost atras de slujirea liturgică a tatălui său, fapt pentru care a decis să îi urmeze pe calea jertfelnică a preoției. A absolvit Seminarul Teologic în anul 1974, continuând ulterior studiile teologice superioare la Institutul Teologic de Grad Universitar din București. În anul 1980, a ocupat funcția de muzeograf al Muzeului Mănăstirii Căldărușani. Tot în același an s-a căsătorit cu tânăra Florentina Oancea, având împreună doi copii: Mihaela-Camelia (n. 1982) și Adriana (n. 1984).

La 5 aprilie 1981, a fost hirotonit diacon în Catedrala Patriarhală din București, de către Prea­sfințitul Părinte Vasile Târgo­viștea­nul, Episcop-vicar patriarhal, iar la 12 aprilie 1981 a fost hirotonit în treapta preoției de Prea­sfințitul Părinte Roman Ialomițea­nul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor, pe seama Parohiei Țigănești 1, Protopopiatul Alexandria, județul Teleorman. A rămas în această parohie timp de 11 ani, perioadă în care a efectuat ample lucrări de reparație și consolidare a locașului de cult (repictare interioară și exterioară), a casei parohiale (reparații capitale și extindere) și a cimitirului parohial (extindere și împrejmuire). Pentru meritele sale deosebite, la 1 noiembrie 1987, a fost hirotesit iconom stavrofor. Începând cu anul 1992, Părintele Alexandru Lungu a fost numit preot coslujitor la Parohia Sfânta Treime­­-Ghencea din București. Aici a îndeplinit și oficiul de paroh pentru un deceniu, între 1996 și 2006, evidențiindu-se prin activități administrative importante: construirea unui agheasmatar, a unui lumânărar, amenajarea unui parc al bisericii etc.

A slujit la Parohia Sfânta Treime-Ghencea timp de un sfert de veac, bucurându-se de aprecierea preoților și a credincioșilor în egală măsură. Grija sa deosebită pentru cele sfinte, ajutorul nepre­țuit acordat tuturor celor aflați în nevoi, dar în special capacitatea sa administrativ-gospodărească vor rămâne permanent în amintirea celor care l-au cunoscut.

În aceste momente de grea încercare pentru familia sa și pentru credincioșii pe care i-a păstorit Părintele Alexandru Lungu, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat din morţi: „Dă-i lui cununa dreptății, parte cu cei mântuiți, în mărirea aleșilor Tăi, ca să ia multă plată în locașurile sfinților Tăi pentru cele ce s-a ostenit în lumea aceasta, pentru numele Tău!1

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Părintelui Alexandru Lungu (1954-2017), preot coslujitor la Parohia Sfânta Treime-Ghencea, Protopopiatul Sector 5 Capitală, oficiată vineri, 19 mai 2017, la Biserica Sfânta Treime a Parohiei Sfânta Treime-Ghencea din București.

Notă:

1Rânduiala înmormântării preoților și diaconilor de mir”, în: Molitfelnic, București, Ed. Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 2013, p. 259.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!