Banat
Un film despre demersul cosmogonic al Facerii

Un film despre demersul cosmogonic al Facerii

Răzvan Fibișan, 21 Mai 2018

Publicul timișorean a avut oportunitatea de a pătrunde, preț de câteva minute, în activitatea de cercetare a artistului și criticului de artă Gabriel Kelemen. Evenimentul s-a desfășurat sub egida „Dialoguri Contemporane” și a fost găzduit de Centrul Multifuncțional Bastion.

Acțiunea a inclus proiecția unui scurtmetraj (7 minute) ce ilustrează, prin dinamica fluidelor, demersul cosmogonic al Facerii, pornind de la ipostazele incipiente ale întunericului de dinaintea creaţiei, trecând succesiv prin metamorfozele apelor primordiale, în tainicul proces al Genezei. Tot în cadrul acestei acțiuni Gabriel Kelemen și-a prezentat albumul „The Universal Sphere-Vortex Principle. Sound visualization in liquids and the nature of forms”, un album ilustrat, cu 220 de planșe color de­senate și 50 de fotografii. Materialul cuprinde desene elaborate, cu explicații ale fenomenelor morfodinamice naturale, completate cu fotografii originale, care surprind și captează fenomenul de metamorfoză a fluidelor, atât din punct de vedere știin­țific, cât și din punct de vedere estetic, corelate cu dinamica viului la nivelul biosferei, construind premisele unui limbaj computa­țional inedit.

Gabriel Kelemen este lector universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte și Design. Susţine cursuri teoretice în domeniul istoriei civilizaţiei şi culturii, culturii popu­lare urbane, culturologie, documentaristică, precum şi cursuri transversale în domeniul arheologiei şi patrimoniului.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!