Actualitate religioasă
Un nou aşezământ social la Biserica „Şerban Vodă“

Un nou aşezământ social la Biserica „Şerban Vodă“

Ioan Buşagă, 16 August 2010

Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte astăzi pe Sfinţii Martiri Brâncoveni. În cinstea lor, la Parohia "Şerban Vodă" din Capitală se va construi un nou aşezământ social, în stil brâncovenesc, în care se vor desfăşura diverse programe sociale.

Lucrările pentru ridicarea noului aşezământ social, în curtea Bisericii "Şerban Vodă", de pe strada Petre Ţuţea din Capitală, au fost demarate recent, iar în momentul de faţă, se lucrează deja la fundaţie. "Lângă Biserica "Şerban Vodă" construim, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, "Aşezămintele sociale Şerban Vodă". Aceste aşezăminte vin în ajutorul nostru pentru o mai bună derulare a programelor sociale. Cât priveşte construcţia, s-a solicitat proiectantului, în mod explicit, să facă un proiect de arhitectură cu amprentă brâncovenească, atât ca expresie de arhitectură de exterior, cât şi ca abordare a spaţiilor de interior", ne-a declarat părintele paroh Dinu Pompiliu, protopop al Protoieriei III Capitală.

Aşezământ realizat de oameni, de dragul oamenilor

Aşezământul social va avea o faţadă pricipală cu aspect de incintă mănăstirească fidelă stilului exprimat de curtea interioară a Mănăstirii Hurezi, şi anume, colonade pe două nivele cu arce în plin centru, goluri de ferestre şi uşi, într-o ordonare clară, simplă, fără ornamentaţii stridente, în contrast cu balustrade din piatră sculptate în stil brâncovenesc, asemănătoare cu cele ale Bisericii "Sfântul Gheorghe-Nou" din Bucureşti, o altă ctitorie brâncovenească de referinţă. La interior vor fi create spaţii de tip trapeză cu arce şi bolţi ample, astfel încât să exprime destul de clar caracterul istoric şi stilul epocii brâncoveneşti. Toate acestea vor fi evidenţiate prin detaliile decoraţiunilor interioare, ce se vor aplica în anumite zone ale corpurilor de clădiri, componente ale ansamblului. Turnul clopotniţă va fi decorat la exterior cu aceleaşi elemente specifice stilului brâncovenesc, cu expresie bizantină, şi influenţe occidentale ale perioadei renaşterii italiene târzii. "Printr-o supraveghere atentă asupra execuţiei acestui ansamblu, avem convingerea că Parohia "Şerban Vodă" va beneficia de prezenţa unui ansamblu în stil brâncovenesc unic în Bucureşti şi care îşi va îndeplini cu succes rolul de aşezământ social. Acest aşezământ este realizat de oameni de dragul oamenilor", ne-a mai spus părintele paroh Dinu Pompiliu.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!