Un nou guvern palestinian scoate Hamas în afara legii

18 Iunie 2007

Noul guvern palestinian de urgenţă, condus de economistul independent Salam Fayyad, a depus ieri jurământul în faţa preşedintelui Mahmoud Abbas, la Ramallah. Guvernul este format din doar 10 miniştri, în afară de premier, alţi membri ai Executivului urmând să fie anunţaţi ulterior. Guvernul, care a fost recunoscut deja de Israel, va trebui să aplice starea de urgenţă în teritoriile palestiniene după preluarea de către mişcarea islamistă Hamas a controlului în Fâşia Gaza.

Acest guvern de urgenţă este insitituit după puciul organizat Hamas în Fâşia Gaza, de unde zeci de membri ai serviciului de securitate, temându-se de execuţii sumare, au încercat să fugă. Prima măsură a noului guvern a fost scoaterea în afara legii a miliţiilor Hamas. Între timp, Israelul doreşte să continue să izoleze Fâşia Gaza pentru a evita ca Hamas să-şi extindă influenţa în Cisiordania şi să-l sprijine pe Mahmoud Abbas. De vineri, 15 iunie, şi de la preluarea controlului asupra Fâşiei Gaza de islamiştii din Hamas, toate punctele de trecere între acest teritoriu şi Israel au fost blocate. În plus, Israelul a îngheţat ieri furnizarea de carburanţi pentru Fâşia Gaza, situaţia populaţiei rămase în Gaza devenind dramatică.

Pe de altă parte, publicaţia britanică „Sunday Times“ acreditează ideea că noul ministru israelian al Apărării, Ehud Barak, pregăteşte pentru următoarele săptămâni un atac în Gaza, împotriva militanţilor Hamas. Potrivit planului lui Barak, 20.000 de militari israelieni ar urma să distrugă, în termen de câteva zile, cea mai mare parte a capacităţilor militare ale Hamas. Barak, care va prelua probabil astăzi portofoliul Apărării, a cerut deja planuri detaliate de desfăşurare pentru două divizii de blindate şi o divizie de infanterie, protejate din aer de avioane de atac fără pilot şi aparate F-16.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!