Diaspora
Un nou lăcaş de cult pentru românii din centrul Franţei

Un nou lăcaş de cult pentru românii din centrul Franţei

Gheorghecristian Popa, 28 Ianuarie 2012

Credincioşii români din regiunile franceze Auvergne şi Limousin fac mari eforturi pentru a achiziţiona la finalul acestei luni o frumoasă biserică din secolul al XIX-lea, care ar putea deveni singurul lăcaş de cult românesc din Franţa închinat Sfântului Ierarh Nicolae.

Zona centrală a Franţei este gazda multor credincioşi români, al căror număr a sporit considerabil în ultimii ani. În această regiune, în urmă cu 10 ani, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale a inaugurat prima ei mănăstire, situată în inima unei păduri din munţii vulcanici ai Masivului Central, pe un teren concesionat de statul francez. Mănăstirea de la Malvialle, ai cărei primi stareţi au fost actualii episcopi ai românilor din Italia (Preasfinţitul Siluan, între 2001-2004), respectiv din Spania şi Portugalia (Preasfinţitul Timotei, în 2005-2006), a fost singura biserică românească, singurul lăcaş de rugăciune pentru românii răspândiţi pe o rază de 200 km şi mai bine, cea mai apropiată parohie aflându-se abia la Lyon.

În ultimii ani, prin osteneala noii obşti de maici şi a preotului slujitor, ieromonahul Arsenie, mănăstirea a desfăşurat o misiune intensă, reuşind să adune credincioşii Patriarhiei Române din regiunile Auvergne şi Limousin (în total 7 judeţe ale Franţei), în jurul oraşelor reşedinţă Clermont-Ferrand şi Limoges. Astfel, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Mitropolit Iosif, în octombrie 2010 a fost înfiinţată Parohia "Sfântul Nicolae" de la Clermont (pentru regiunea Auvergne), cu filia denumită "Misiunea de la Limoges" (pentru regiunea Limousin). În ambele oraşe, parohia îşi desfăşoară programul liturgic în biserici puse la dispoziţie în mod parţial de către parohia ortodoxă greacă la Clermont şi de către parohia ortodoxă rusă la Limoges, care le-au închiriat, la rândul lor, de la diocezele romano-catolice.

"La rugăciunile fierbinţi ale credincioşilor pentru a avea o biserică proprie românească, Sfântul Nicolae ne-a descoperit o frumoasă biserică în formă de cruce, datând din anul 1870, cu o suprafaţă de 230 m², situată pe un teren de 400 m², la numai 500 m de centrul oraşului Clermont-Ferrand. Este o ocazie unică şi minunată pe care Sfântul Nicolae ne-o oferă. Biserica este pusă în vânzare, costul de achiziţie şi de lucrări urgente de amenajare ridicându-se la 140.000 euro. În urma unui apel de suflet, credincioşii români din regiune s-au mobilizat, dornici de a ctitori această biserică pentru viitorul comunităţii româneşti. Însă posibilităţile financiare ale tinerei comunităţi sunt încă minore. S-au strâns până acum 70.000 euro, dar s-au lansat, la alte parohii şi instituţii, cereri de împrumut fără dobândă, pe 2-3 ani, pentru a putea colecta suma necesară şi a cumpăra biserica în luna ianuarie a acestui an. Ar fi prima biserică românească închinată Sfântului Nicolae în Franţa, iar în cazul cumpărării avem şi promisiunea de a primi o părticică din sfintele moaşte ale sfântului ierarh făcător de minuni", ne-a declarat părintele ieromonah Arsenie, parohul Bisericii ortodoxe române "Sfântul Ierarh Nicolae" din Clermont.

Apel de suflet pentru o ctitorie sfântă

Cei ce doresc să ajute la achiziţionarea bisericii pentru românii din centrul Franţei şi să devină ctitori ai acestui lăcaş de cult închinat Sfântului Ierarh Nicolae o pot face contactându-l pe preotul paroh ierom. Arsenie (0033 4 73 65 85 13 / 0033 6 49 06 23 45) sau trimiţând darul lor direct în contul bancar al parohiei deschis la Banca Populară (BPMC), filiala Chamalières:

ASS EGLISE ORTHODOXE ROUMAINE

IBAN: FR76 1190 7001 4040 7215 9242 288

BIC: CCBPFRPPCFD

Mai multe detalii despre parohie şi despre misiunea pe care o desfăşoară în Franţa se pot afla de pe site-ul www.clermont.mitropolia.eu.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!