Un nou număr din revista „Praxis”

Pr. Ştefan Zară, 19 August 2017

Cu binecuvântarea Înaltprea­sfințitului Părinte Varsanufie a apărut numărul 3 pe anul 2017 al revistei „Praxis”, buletinul informativ al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Revista prezintă ca eveniment central un moment semnificativ din viața eparhiei, împlinirea la 8 iunie 2017 a trei ani de slujire ai Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie în demnitatea de Arhiepiscop al Râmnicului. Sărbătoarea, exprimând faptul că „timpul vieţii este un timp al lucrării şi al mărturisirii”, a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea și a continuat cu slujba de Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Arhiepiscopiei Râmnicului şi a Înaltpreasfinției Sale în cei trei ani de slujire în tronul arhieresc al Râmnicului.

În continuare, sub genericul „Meșteșuguri pentru Cultura duhului”, este prezentat târgul-expo­ziție „Restituiri. Valori de patrimoniu ale spiritualității ortodoxe vâlcene”, în fapt o expoziție de fotografie și expoziție cu vânzare din rucodelia viețuitorilor din mănăstirile vâlcene și nu numai. Organizată în zilele de 17 și 18 iunie de către Arhiepiscopia Râmnicului, împreună cu Asociația „Renaș­terea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești”, cea de-a doua ediție a târgului s-a bucurat de un public numeros, precum și de aprecieri din partea unor însemnate personalități culturale. Două pagini sunt dedicate părintelui arhimandrit Chesarie Gheorghescu, duhovnicul de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, care, în data de 14 iunie 2017, a trecut la cele veșnice.

Între evenimentele culturale prezentate în continuare, organizate de către Arhiepiscopia Râmnicului în această perioadă, se numără: a șasea ediție a Seminarului național dedicat personalității și operei cuviosului Ghelasie de la Mănăstirea Frăsinei: „Avva Ghelasie de la Frăsinei, o icoană contemporană a isihasmului românesc” (Sala „Iosif Episcopul” a Casei „Sfântul Ierarh Calinic” de la Cernica, 27 mai); colocviul „Etapa râmniceană în biografia Patriarhului Justinian Marina” (Sala „Iosif Episcopul”, 18 mai); Salonul Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” (ediția a șaptea) și Festivalul Cărții la Râmnic (ediția a patra) (Sala Consiliului Județean Vâlcea, 15-19 mai), în cadrul căruia Premiul de excelență în cultură a fost oferit, pentru revista „Martyria”, editată de Editura Praxis a Arhiepiscopiei Râmnicului, Înalt­prea­sfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, pentru inițiativa tipăririi și patronajul spiritual oferit publicației; concertul pascal susținut de corul preoţilor din Protoieria Râmnicu-Vâlcea (Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Râmnicu-Vâlcea, 7 mai); manifestările culturale „Dor de Eminescu... 128 de ani de la moartea poetului nepereche” (centrul eparhial, 15 iunie); a șasea ediție a Simpozionului național „Biserica și Armata României - Tradițiile conlucrării” (Sala „Iosif Episcopul” și Mănăstirea Dintr-un Lemn, 23-24 iunie); manifestările culturale dedicate Zilei Universale a Iei (Centrul eparhial, 23 iunie).


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!