Reportaj
Un Sătuc fericit pentru copiii şi bătrânii singuri

Un Sătuc fericit pentru copiii şi bătrânii singuri

Eugenia Golub, 19 August 2010

Copii fără părinţi sau cu familii în dificultate, dar şi bătrâni suferinzi şi care nu mai au pe nimeni care să aibă grijă de ei şi-au găsit adăpostul şi mângâierea în Sătuc, comuna Berca, în cadrul unui aşezământ special. Este vorba de Centrul pentru copii defavorizaţi şi Campusul pentru vârstnicii abandonaţi.

Prin venirea în centrul de la Sătuc, copiii reuşesc să se mai bucure încă de copilărie, aşa cum merită oricine la vârsta lor. Cazurile a patru fraţi, două fete şi doi băieţi, care sunt găzduiţi în centru, nu te lasă nepăsător. Cel mai mic dintre ei are 5 ani, iar cel mai mare, 14. Provin dintr-o familie dezorganizată, având o mamă care, din păcate, nu-şi asumă responsabilitatea de a-i creşte, şi un tată despre care nu se ştie nimic. Înainte să vină aici, doi dintre copii au locuit într-un centru de plasament, iar ceilalţi doi erau crescuţi de o bunică, bătrână şi neputincioasă. Părintele Daniel Necula, cel care se ocupă de aceste proiecte sociale, împreună cu personalul de aici, încearcă o apropiere între copii şi mamă. Din păcate, o perioadă aceasta nu i-a primit nici măcar pe timpul vacanţei, ea mai având şi alţi copii acasă. În ultima vreme însă, s-au făcut uşoare progrese în relaţiile dintre ei, micuţii reuşind să-şi viziteze periodic mama.

Mândria centrului

"Este emoţionant şi cazul a trei fraţi care şi-au regăsit zâmbetul şi candoarea ajungând la noi, în centru. Ei se află în custodia unei bunice, mama fiind plecată în străinătate, şi pierzând astfel legătura cu propriii copii. Din păcate, bătrâna având posibilităţi financiare precare, a trebuit să-i aducă aici. În acest caz, s-a reuşit să se menţină permanent legătura cu familia, în special cu o mătuşă, care i-a luat la ea în perioada vacanţelor şcolare. Mândria centrului, cum o numim noi, este o tânără care a locuit câţiva ani aici, iar acum este studentă în Bucureşti, fiind o fată deosebit de studioasă şi conştiincioasă, un model pentru toţi copiii care locuiesc la Sătuc", ne-a spus părintele Necula.

Permanenta legătură cu familia

Centrul rezidenţial pentru copii "Sf. Maria" din Sătuc a fost construit în 2004, adăpostind 15 copii anual, şi funcţionează ca o casă de tip familial, cei mici beneficiind de cazare, masă, şcolarizare, consiliere şi socializare. Terenul pe care a fost construită clădirea aparţine Parohiei Sătuc, aflându-se chiar lângă biserică, între parohie şi Asociaţia Filantropia fiind un parteneriat. Acest centru a fost construit cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii şi Cultelor. Chiar dacă iniţial acest proiect social a fost privit cu reticenţă de către autorităţi, cu timpul, acestea

şi-au dat seama de importanţa lui şi s-au implicat financiar în buna funcţionare a căminului. Copiii de la Sătuc provin din familii dezorganizate, cu probleme, fiind toţi originari din comuna Berca. Acest proiect este unul de reintegrare familială şi se încearcă permanent o menţinere a legăturii cu familia. Mulţi dintre copiii din cămin au fost aduşi aici din centrele de plasament. Acolo unde este posibil, copiii merg să-şi viziteze familiile la sfârşit de săptămână sau în vacanţe. În cadrul centrului există şi un birou de consiliere, unde copiii se pot întâlni cu părinţii şi rudele, primind consiliere psihologică de la un medic în cazurile în care apropierea de familie este mai dificilă.

Prevenirea abandonului şcolar

Unul dintre obiectivele centrului de la Sătuc este prevenirea abandonului şcolar, dar cel mai important este faptul că li oferă acestor copii defavorizaţi de soartă copilăria pe care o merită. Cei care se află aici au vârste cuprinse între 4 şi 15 ani şi merg la şcoala şi grădiniţa din localitate, 12 dintre ei fiind şcolari şi trei preşcolari. Centrul le asigură tot ceea ce le este necesar, rechizite, cărţi, hăinuţe. În timpul vacanţelor, copiii beneficiază şi de diverse activităţi instructiv-educative, merg în tabere, excursii şi drumeţii, în acest moment, patru fete fiind plecate în tabără la Cheia. Căminul primeşte sprijin material şi de la fundaţia olandeză Kinderen In Need. Părintele Daniel Necula, fiind şi profesor de religie la Colegiul Economic din Buzău, a reuşit să realizeze proiecte comune cu copiii din centru, de la liceu şi cu cei olandezi.

Dintre micuţii care se află astăzi la Sătuc, 10 sunt aici încă din 2004, în timp ce câţiva au reuşit să se reintegreze în familie. Din păcate, cei care se află în acest moment în cămin nu au deocamdată nici o şansă de reintegrare în propriile familii. De cei mici are grijă un personal calificat: un bucătar, supraveghetori, care sunt angajaţi cu carte de muncă, un pedagog voluntar. De asemenea, copiii beneficiază de serviciile unui asistent medical ori de câte ori apare vreo problemă de sănătate, şi sunt înscrişi şi la un medic de familie din localitate.

Medicament pentru boală şi singurătate

În cadrul Asociaţiei ortodoxe Filantropia funcţionează şi Campusul social pentru bătrâni din Berca. Cazurile vârstnicilor care au ajuns aici sunt dramatice, marea lor majoritate suferind de afecţiuni foarte grave, unii dintre ei având chiar Alzheimer şi Parkinson.

În acest aşezământ îşi duce bătrâneţile şi nea Ion, un bătrân de 73 ani, de fel din Bucureşti, care are o poveste de viaţă foarte tristă. A fost abandonat de copii, are un picior amputat, fiind nevoit să se deplaseze într-un scaun cu rotile. A ajuns la Berca printr-o fundaţie bucureşteană, fiind luat chiar din stradă. A locuit efectiv într-o maşină, vreme de trei luni. Deşi viaţa a fost dură cu el, s-a înconjurat la Berca de oameni care îl pot ajuta şi asculta, ceea ce-i mai îndulceşte un pic viaţa destul de amară pe care a trăit-o până acum.

Aici, şi-a găsit adăpost şi alinare la bătrâneţe şi nea Milică, în vârstă de 75 de ani, din localitatea buzoiană Zoreşti, care a fost de profesie pompier. A fost adus la Berca, deoarece familia nu poate avea grijă de el, mai ales că are nevoie de îngrijire medicală permanentă, fiind operat, în urma unei fracturi de bazin. Păstrează legături cu familia sa, care îl vizitează de câte ori are posibilitatea. Consideră acest campus "un medicament pentru boală şi singurătate".

Printre aceşti bătrâni bolnavi, cu poveşti triste, trăieşte şi doamna Ana, care este diferită de toţi ceilalţi. Este foarte activă, chiar dansează cu plăcere ori de câte ori are ocazia. Deşi are un început de Alzheimer, ea reuşeşte să îşi păstreze optimisul, fiind o fire veselă şi tonică, transmiţând şi celorlalţi ceva din energia sa pozitivă.

Tineri şi bătrâni, o nouă familie

Campusul social Filantropia se află într-o frumoasă zonă de deal, în Berca, dar care, la momentul ridicării aşezământului, în 2007, era un loc neîngrijit şi plin de gunoaie. Iniţial, aici existau doar două case, tip garsonieră, construite cu ajutorul financiar al fundaţiei olandeze Kindereen In Need, dar şi cu implicarea voluntarilor. Fiecare clădire avea dormitor, bucătărie, baie, hol şi terasă. Aceste case au fost concepute să fie folosite ca apartamente de tranziţie, pentru derularea unui proiect - "Copiii care părăsesc centrele rezidenţiale, între speranţă şi certitudine". Beneficiarii urmau să fie cei care au depăşit vârsta de 18 ani şi erau nevoiţi să părăsească centrul. Deoarece nu aveau unde să se ducă, reintregrarea familială soldându-se cu un eşec, tinerii puteau să locuiască în acest campus încă doi-trei ani, până reuşeau să-şi găsească un loc de muncă şi li se contura un drum în viaţă. Acest proiect nu a reuşit să fie pus în aplicare, însă aici a funcţionat pentru o perioadă un centru de urgenţă, primind asistenţă persoanele care sufereau din cauza violenţei în familie sau alte cazuri deosebite. De asemenea, în anul 2008, la Berca, au fost găzduiţi mai mulţi tineri sinistraţi, care şi-au pierdut locuinţele din cauza inundaţiilor care au avut loc în judeţul Bacău. Din luna mai a acestui an, aici funcţionează un campus pentru vârstnicii abandonaţi, aflaţi în dificultate la bătrâneţe. În timp, cele două clădiri au fost unite, construindu-se şi alte camere, pentru a găzdui vârstnicii. În viitor, se doreşte sporirea capacităţii campusului cu încă 10 locuri pentru bătrâni. Părintele Daniel Necula nu a uitat nici de promisiunea făcută copiilor şi, la etajul clădirii, în acest moment sunt în construcţie mai multe camere, care să le fie adăpost temporar, până reuşesc să prindă aripi, copiilor ce împlinesc 18 ani şi nu au unde să se ducă.

În prezent, în campus locuiesc opt vârstnici aflaţi în dificultate, familiile neavând posibilitatea să-i îngrijească. Există o legătură între bătrânii de aici şi copiii din centru. Părintele Necula s-a gândit la viitorul celor mici şi îşi doreşte, în momentul când aceştia vor împlini 18 ani şi nu-şi găsesc un alt loc de muncă, să poată îngriji vârstnicii, putând practica meseria de bucătar, asistent medical etc. De aceea, după ce copiii împlinesc 14 ani, în vacanţe sau în timpul şcolii, când au mai puţine teme, aceştia îngrijesc bătrânii, iar pentru munca prestată, primesc bani de buzunar. Astfel, cei mici au parte şi de o educaţie în ceea ce priveşte responsabilitatea câştigării banilor pe merit, prin muncă. Recent, una dintre fetiţele din centru a primit pentru munca prestată într-o lună un telefon mobil, prin care menţine legătura cu familia ei.

În prezent, personalul care îngrijeşte vârstnicii este format din patru femei, toate cu experienţă în îngrijirea celor aflaţi în dificultate la bătrâneţe.

Nimic fără credinţa în Dumnezeu şi ajutorul oamenilor

Despre aceste proiecte sociale, părintele Daniel Necula ne-a spus câteva cuvinte de suflet: "În aceşti şase ani de când ne ocupăm de aceste proiecte sociale, am încercat să ne îndeplinim obiectivele propuse, să învăţăm din mers lucruri pe care nu le ştiam. De asemenea, am reuşit să cooptăm în activitatea noastră oameni cu suflet mare, sensibili la problemele semenilor lor, modele de smerenie şi modestie, cărora le mulţumesc din suflet pentru tot ajutorul acordat.

A fost o vreme în care am avut mari dificultăţi, pe care cu ajutorul Lui Dumnezeu le-am depăşit, dar şi bucurii şi satisfacţii, pentru tot ceea ce am reuşit să facem bun şi folositor în aceste proiecte derulate. Asociaţia Filantropia funcţionează în cadrul Bisericii Ortodoxe, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, şi transpune în fapte porunca iubirii creştine, acesta fiind doar unul dintre proiectele sociale care se desfăşoară în cadrul arhiepiscopiei."

Asociaţia Filantropia mai are şi cantină socială, "Sfântul Nicolae", ce a fost construită în 2007 şi este formată dintr-o sală de mese, bucătărie şi grup sanitar. Cantina se află în curtea bisericii, acest proiect fiind unul strict parohial. Aici se pregătesc mese pentru un anumit număr de persoane, în special sâmbăta şi duminica şi cu ocazia unor sărbători. De asemenea, se fac parastase şi mese de hram.

Biserica "Sfântul Nicolae", unde slujeşte părintele Necula, a fost ctitorită în 1859 de Zoe Alexandru Ghica, o moşiereasă din aceste locuri, în timpul domnitorului Al. I. Cuza. Acest lăcaş mai are un hram, "Izvorul Tămăduirii", şi a fost renovat de mai multe ori de-a lungul timpului, ultima dată în 1999. În biserică, se mai păstrează şi astăzi icoanele originale de pe catapeteasmă, din 1859. Lăcaşul reprezintă un loc de rugăciune şi linişte sufletească pentru bătrânii care se mai pot deplasa până aici. În acelaşi timp, în biserică, copiii învaţă să-l descopere pe Dumnezeu, pas cu pas, deprinzând astfel valorile morale creştine.

Când Moş Crăciun vine la toţi copiii

Asociaţia Ortodoxă Filantropia Berca este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, înfiinţată în anul 2004, cu scopul implicării în proiecte social-caritabile, în special în protecţia copiilor aflaţi în dificultate şi a bătrânilor abandonaţi. Cel care a iniţiat şi s-a implicat în acest proiect social, cu tot sufletul, este tot părintele Daniel Necula, preot paroh la Biserica "Sf. Nicolae" din Sătuc. Asociaţia îşi desfăşoară activităţile cu binecuvântarea şi îndrumarea Înalt Presfinţitului Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, în parteneriat cu Parohia Sătuc, din comuna Berca, dar şi cu alte instituţii. În acest moment, în cadrul asociaţiei funcţionează un centru pentru copii, un campus pentru bătrâni şi o cantină socială. Proiectele desfăşurate sunt finanţate de Primăria comunei Berca, Consiliul Judeţean Buzău, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, sponsori şi donatori. Această Asociaţie a derulat de-a lungul timpului şi alte proiecte, ce merită amintite. Astfel, în 2006, 6 bătrâni au beneficiat de sprijin material, iar în 2007, s-a desfăşurat un proiect intitulat "Crăciunul, o bucurie pentru toţi", realizat în parteneriat cu Parohia Sătuc, în urma căruia, 40 de copii au fost ajutaţi. În acelaşi an, s-a lansat "Ajutor pentru Vlăduţ", o campanie de strângere de fonduri pentru operaţia unui tânăr, ce trebuia efectuată în afara ţării, acest proiect bucurându-se de sprijinul unor membri voluntari din cadrul Colegiului Economic Buzău. În anul 2008, evenimentul "Daruri de la Moş Crăciun pentru toţi copiii" a bucurat alţi 42 de micuţi, iar Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a iniţiat şi finanţat un proiect care avea drept obiectiv ajutorarea a 20 de copii sinistraţi din judeţul Bacău. De asemenea, în 2009, s-a derulat "Bucuria Învierii şi grija pentru semeni", finanţat de Secretariatul de Stat pentru Culte, eveniment caritabil care a sprijinit 45 de persoane.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!