Oltenia
„Unitate şi Credinţă” la Mănăstirea Topolniţa

„Unitate şi Credinţă” la Mănăstirea Topolniţa

Mănăstirea mehedinţeană Topolniţa a găzduit duminică, 10 iunie, cea de a IX-a ediţie a Adunării Tinerilor Creştin-Ortodocşi din Episcopia Severinului şi Strehaiei. Întâlnirea a fost marcată şi anul acesta de prezenţa Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Episcopia Severinului şi Strehaiei, găzduită şi anul acesta de Mănăstirea Topolniţa, a fost organizată de Episcopia Severinului și Strehaiei, prin Sectorul cultural şi învățământ, în colaborare cu Catedra de religie a Inspectoratului Școlar Judeţean Mehedinţi, în contextul Anului omagial 2018 - al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Tineri, însoțiți de părinți și dascăli, și-au dat întâlnire la vechea vatră monahală pentru a dezbate diverse subiecte legate de tema întâlnirii: „Unitate și Credință”. Întâlnirea tinerilor s-a desfăşurat pe mai multe etape, iar moderatorii întâlnirii au fost prof. Dana Săftoiu, inspector la disciplina religie a Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți, maica Emilia Nistoroiu, de la Mănăstirea Cerneți din Episcopia Severinului și Strehaiei, și Mihai Corcodel, consilier al Episcopiei Severinului și Strehaiei la Sectorul cultural și învățământ.

Eveniment liturgic şi activităţi interactive

Manifestarea dedicată tinerilor a debutat cu Sfânta Liturghie, săvârșită în altarul de vară de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte și preacuvioșii părinți slujitori ai Mănăstirii Topolnița. Cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii a fost ținut de pr. Stelian Alin Dumitru, de la Parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Drobeta-Turnu Severin, profesor de religie la Liceul de Artă din Drobeta-Turnu Severin.

Înainte de deschiderea sesiunilor de discuții, tinerii au luat parte la tradiționala agapă frățească organizată de Episcopia Severinului şi Strehaiei. În continuarea programului, tinerii au lucrat pe grupuri de lucru, fiecare grup având aleasă câte o culoare a ecusonului din culorile tricolorului. Invitații Adunării Tinerilor Mehedințeni au fost membrii Grupului „Izvorașul” al Episcopiei Severinului și Strehaiei, care au interpretat un repertoriu de cântece patriotice dedicate Marii Uniri de la 1918, elevii prezenţi învățând o parte din acestea.

La una din sesiunile Adunării Tinerilor Mehedințeni a luat parte şi Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a purtat un dialog cu tinerii prezenți la întâlnire.
Manifestarea de spiritualitate şi-a propus să dezvolte în rândul tinerilor mehedinţeni abilităţile de comunicare, cunoașterea valorilor naționale și a factorilor identitari, a valorilor Ortodoxiei și a rolului fundamental al Bisericii Ortodoxe Române în realizarea și menținerea unității de credință și neam.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!