Moldova
„Unitatea de neam şi de credinţă. Modele şi căi de urmat”

„Unitatea de neam şi de credinţă. Modele şi căi de urmat”

Constantin Ciofu, 07 Noiembrie 2018

În biserica Parohiei Lazaret din Bacău, a avut loc duminică, 4 noiembrie 2018, conferinţa „Unitatea de neam şi de credinţă. Modele şi căi de urmat”. Aceasta a fost susţinută de către arhimandritul Nicodim Petre şi a făcut parte din programul manifestărilor dedicate cinstirii Sfântului Ierarh Nectarie.

Credincioşii băcăuani au participat duminică, 4 noiembrie 2018, la conferinţa „Unitatea de neam şi de credinţă. Modele şi căi de urmat”. Aceasta a fost susţinută de arhimandritul Nicodim Petre, consilier pe Sectorul de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Lazaret din Bacău. În deschidere, părintele paroh Marius Iacobeanu a creionat personalitatea invitatului, cunoscut pentru coordonarea numeroaselor activităţi dedicate tinerilor din Moldova. Conferinţa a debutat prin descrierea regiunii Moldovei în perioada medievală. S-a amintit că moldovenii aveau ca valori credinţa, pământul şi respectul faţă de voievod, fapt ce a făcut ca în timpul lui Ştefan cel Mare să se construiască în jur de trei mănăstiri pe an. A urmat o scurtă prezentare privind societatea românească de astăzi, în care părintele conferenţiar a precizat că valorile s-au schimbat, din cauza numeroaselor influenţe din partea mass-media, dar şi a slăbirii simţului civic al românilor de a-şi apăra valorile.

Arhimandritul Nicodim Petre a făcut apoi o paralelă între situaţia actuală a poporului român şi Evanghelia din Duminica a 22-a după Rusalii: „În contrast cu ignoranţa sunt cunoaşterea şi cercetarea Noului Testament, care descoperă sufletului tainele lui Dumnezeu, fapt care conduce la o înnoire a vieţii duhovniceşti şi, totodată, la înlăturarea superstiţiilor, neştiinţei şi a falselor credinţe. Acest fapt face diferenţa între un credincios care a moştenit credinţa din familie şi cel care a venit la credinţă prin convertire sau prin cunoaştere”.

A urmat o incursiune în istoria românilor, prin expunerea a numeroase dovezi ale unităţii de neam. S-a evidenţiat că unitatea de credinţă a fost un mijloc de întărire a sentimentului naţional şi au fost prezentate o serie de chipuri de voievozi, ierarhi, preoţi, poeţi, istorici sau simpli români care au contribuit la apariţia Statului Naţional Unitar Român. Părintele paroh Marius Iacobeanu a mulţumit celor prezenţi şi invitatului de la Iaşi pentru că a slujit la orele dimineţii Sfânta Liturghie şi pentru că a conferenţiat în biserica parohiei gazdă. Evenimentul cultural s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi face parte din seria manifestărilor cultural-liturgice dedicate Sfântului Ierarh Nectarie, ale cărui sfinte moaşte se află în biserica Parohiei Lazaret.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!