Banat
„Uniți prin iubire, uniți ca să iubim”

„Uniți prin iubire, uniți ca să iubim”

Valentin Voin, 07 August 2017

Anul acesta, la sfârșitul lui iulie, la Centrul Giovanni Paolo II din Loreto s-a desfășurat cea de-a IX-a ediție a proiectului „Da EurHope a EurHome”, care a adunat 180 de participanți din Italia, Ungaria și România. Delegația ortodoxă din România a fost formată din elevi din Reșița, însoțiți de clerici din Episcopia Caransebeșului.

Participanții la tabără au avut patru teme asupra cărora au reflectat și discutat, respectiv relația cu Creația, relația cu ceilalți, relația cu noi înșine și relația cu Dumnezeu. Fiecare temă a fost prezentată sub forma unei conferințe, oferindu-li-se tinerilor un punct de reper pentru discuțiile pe grupuri care au urmat. Ziua în tabără începea devreme, printr-o rugăciune, coordonată de una dintre delegații, care susținea ulterior și conferința. La finalul prezentării, tinerii se alăturau grupelor lor, pentru a aprofunda și a discuta din diverse perspective tema propusă.

De asemenea, tinerii au participat la activități de caritate și voluntariat, cu scopul de a cultiva solidaritatea și a învăța cât de important este să le oferi ajutor celor aflaţi în nevoie. Astfel, fiecare grupă s-a deplasat în locuri diferite, precum: zona în care s-a produs unul din cele mai puternice cutremure din Italia, care a distrus viața a sute de oameni, un centru pentru fetițele cu sindrom Down, un azil de bătrâni şi un centru pentru toxicomani. Tinerii au descoperit astfel că nimic nu poate fi mai frumos și mai mângâietor pentru sufletul uman decât ajutorul necondiționat venit din partea semenilor, care aduce împăcare și în sufletul celui care o oferă.

Liturghie ortodoxă

Cele mai înălțătoare momente pentru delegația reșițeană au fost momentele de rugăciune și participarea la Sfânta Liturghie, alături de părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caranse­beșului, părintele Casian Onița, starețul Mănăstirii Călugăra, părintele Damaschin Tătaru din Reșița și părintele Zaharia-Petrică Ghim­boașă de la Parohia Berzovia. Elevii cărășeni au avut astfel posibilitatea de a se spovedi și împăr­tăși, precum și bucuria de a asculta una dintre cele mai frumoase conferințe ale taberei, susținută cu mult profesionalism și dăruire de către Teodora Potocean, elevă a Colegiului Național „Traian Lalescu” din Reșița.

La finalul celor șapte zile petrecute la Loreto, delegația reșițeană a pornit spre Pesaro, într-o parohie înfrățită cu Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Reșița. Bucuria vizitei a fost cu atât mai mare, cu cât proiectul „Da EurHope a EurHome” a fost inițiat acum nouă ani la Pesaro, alături de Don Giorgio, preot în Parohia Borgo Santa Maria, ai cărei enoriași i-au găzduit cu drag pe tinerii reșițeni pentru o noapte în casele lor. Alături de tinerii din această parohie, delegația din Reșița a vizitat Schitul „Sfântul Damian”, restaurat la inițiativa lui Don Francesco, un alt partener în acest proiect, director al Centrului Giovanni Paolo II din Loreto.

Nimic din acest proiect nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul partenerilor: Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria Reșița, Episcopia Caransebeșului, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Casa Ecologică Băile Herculane, Casa Duca Costinești, și al unor oameni de suflet, primarul Reșiței, Ioan Popa, părinții care susțin acest proiect, Asociația de părinți a Colegiului Național „Traian Lalescu”, condusă de Manuela Ciobanu, dar mai ales fără sprijinul și implicarea continuă a coordonatorului proiectului, pr. prof. Nicolae Chiosa. Acțiunea din acest an a tinerilor a fost cofinanțată de Consiliul Județean Caraș-Severin și de Primăria Reșița.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!