Universitatea „Al. I. Cuza“ a intrat în clubul de elită al universităţilor europene

05 Iunie 2007

▲ Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi a devenit membră a celei mai prestigioase asociaţii universitare din Europa – Grupul Coimbra, fiind singura universitate din România primită într-un grup de elită al universităţilor europene ▲ Din Grupul Coimbra fac parte universităţi precum Oxford, Cambridge (Marea Britanie), Poitiers (Franţa), Bologna (Italia), Jena (Germania), Graz (Austria) sau Barcelona (Spania) ▲

Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi a fost acceptată în grupul Coimbra, la cea mai recentă adunare anuală a grupului, care a avut loc între 30 mai şi 2 iunie, în Turku, Finlanda. Criteriile principale de admitere sunt legate de tradiţia academică, calitatea, excelenţa în educaţie şi cercetare.

Fondat în anul 1985, Grupul Coimbra este o organizaţie a universităţilor europene de tradiţie, dedicate creării unor legături academice şi culturale pentru promovarea internaţionalizării, colaborării academice, a excelenţei în educaţie şi cercetare şi a serviciilor aduse comunităţii. De asemenea, grupul îşi propune să influenţeze politicile europene în domeniul educaţiei şi să constituie exemple de bună practică, prin schimburi academice între membri. În Europa, Grupul Coimbra a fost unul din cei mai importanţi promotori ai proiectelor Tempus şi ai implementării sistemului de credite ECTS.

Primirea Universităţii „Al. I. Cuza“ alături de unele dintre cele mai prestigioase universităţi din Europa reflectă atât calitatea activităţilor de educaţie şi cercetare, cât şi relaţiile excelente de colaborare cu diverse instituţii de învăţământ superior din cadrul asociaţiei.

Pentru cei aproximativ 40.000 de studenţi, cadrele didactice, cercetătorii şi angajaţii Universităţii „Al. I. Cuza“ asocierea instituţiei la Grupul Coimbra va însemna, în primul rând, deschiderea unor oportunităţi importante de cooperare prin mobilităţi, iniţiative, proiecte educaţionale şi de cercetare comune etc. Astfel, masteranzii Universităţii „Al. I. Cuza“ pot candida, de acum, la un premiu de 5.000 de euro, oferit de grup unui student Socrates-Eramus care argumentează convingător modul în care stagiul la o universitate parteneră i-a fost de folos pentru redactarea dizertaţiei.

„Faptul că Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» a devenit membră a Grupului Coimbra va potenţa nu doar dezvoltarea şi diversificarea parteneriatelor excelente deja existente cu multe universităţi membre ale grupului (Poitiers, Universitatea Catolică din Louvain, Groningen, Graz, Padova, Bristol, Geneva etc.), ci mai ales afirmarea Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» în acest prestigios parteneriat multiplu, ca promotor al excelenţei în educaţie, cercetare şi cooperare europeană“, a declarat Henri Luchian, prorector relaţii internaţionale în cadrul universităţii.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!