Actualitate religioasă
Vernisajul „Ipostaze iconografice“ la Bucureşti

Vernisajul „Ipostaze iconografice“ la Bucureşti

Marius Nedelcu, 05 Aprilie 2011

În Sala Byzantion a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti a avut loc ieri, 5 aprilie, vernisajul expoziţiei "Ipostaze iconografice", cu icoane create de studenţii de la Secţia de artă sacră a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj. Expoziţia prezintă tradiţia ortodoxă a realizării icoanelor în şcolile de pictură din Ardeal şi este împărţită în trei părţi închinate Mântuitorului Iisus Hristos, Maicii Domnului şi Sfântului Ioan Botezătorul. Expoziţia va fi deschisă publicului până sâmbătă, 30 aprilie.

Expoziţia "Ipostaze iconografice" a fost deschisă de părintele Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, alături de profesorul Ştefan Muntean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, coordonatorul vernisajului. Expoziţia marchează începutul unei colaborări dintre secţiile de artă sacră a celor două facultăţi ortodoxe, urmând ca în perioada următoare să se deschidă la Cluj un vernisaj cu icoanele create de studenţii bucureşteni. Acest proiect expoziţional comun a fost elaborat de profesorul Marcel Muntean de la Cluj şi de profesorul Radu Dumitru de la Facultatea de Teologie din Bucureşti.

Icoana mărturiseşte Ortodoxia

"Vreau să exprim bucuria în numele studenţilor şi al cadrelor didactice pentru această expoziţie care reuneşte frumoase exponate ale studenţilor de la Facultatea de Teologie din Cluj, cu menţiunea că vizitatorii acestui proiect se pot îmbogăţi, pot lua cunoştinţă de arta iconografică transilvăneană, care, deşi este, aşa cum bine vedeţi, diferită faţă de ceea ce suntem noi obişnuiţi în Muntenia, la nivelul discursului ei teologic este unitară, ea învaţă teologia Bisericii Ortodoxe", a declarat părintele Ştefan Buchiu. Această comunicare dintre cele două facultăţi de teologie din ţară exprimă poziţia centrală pe care icoana ortodoxă o are în mărturisirea dreptei credinţe şi în împărtăşirea oamenilor de harul lui Dumnezeu. Alături de Sfânta Cruce, icoana este considerată stindardul Ortodoxiei. "Am încercat să aduc câteva dintre preocupările tinerilor creatori, studenţi şi masteranzi de la Cluj pe care am decis să le expunem într-o expoziţie care are în centru icoana Mântuitorului de la Feleac pentru a arăta că dincolo de munţi sufletul românesc de tradiţie bizantină nu a încetat să bată", a declarat profesorul Marcel Muntean, coordonatorul expoziţiei. Profesorul a mai declarat că icoanele româneşti au un surplus de seninătate şi simplitate care constituie şi îndemnul vizual şi creator propus prin această expoziţie.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!