Theologica
Vestea cea bună a mântuirii noastre

Vestea cea bună a mântuirii noastre

La 25 martie sărbătorim Buna Vestire, când suntem chemaţi să ne bucurăm cu nădejdea sfântă a mântuirii noastre. Această sărbătoare constituie sfârşitul făgăduinţelor pentru venirea lui Mesia şi începutul mântuirii pentru om. Acum se împlinesc toate profeţiile Vechiului Testament, iar prin acceptarea de către Sfânta Fecioară Maria a întrupării Fiului lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, întreg ­neamul omenesc se pregăteşte pentru eliberarea de sub robia păcatului şi a morţii.

Buna Vestire este o oază de întărire trupească şi sufletească pentru vremea Postului Mare, pentru că în această zi avem şi „dezlegare la peşte.

În limba greacă Evanghelismos, în limba slavonă Blagoveştenie - Buna Vestire a Întrupării Fiului lui Dumnezeu a fost sărbătorită la 25 martie încă din prima jumătate a secolului al 5-lea, odată cu generalizarea prăznuirii Naşterii Domnului la 25 decembrie. Este prima sărbătoare confirmată în documente dintre sărbătorile Maicii Domnului. Data acestei sărbători a variat la început.

Astfel, unii o sărbătoreau în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, precum cele din Spania, Galia şi Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie.

Părintele profesor Ene Branişte susţine că sărbătoarea a fost introdusă la Roma de Papa Leon al II-lea (681-683). La început, aceasta era doar locală şi cu denumirea de sărbătoare a aşteptării Naşterii Domnului. Variaţia datei de prăznuire a existat în Apus până în secolul al 11-lea, când data de 25 martie s-a generalizat în tot Occidentul. Numai la armeni Buna Vestire se prăznuieste pe 7 aprilie, în raport cu data veche a sărbătorii Naşterii Domnului (6 ianuarie).

În Răsărit însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Naşterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a secolului al 5-lea.

Cea mai veche reprezentare a Bunei Vestiri este fresca din catacomba Priscillei din Roma, datată de arheologi din secolul al 2-lea.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!