Timp liber
Viața generalului-matematician Grigore Gheba

Viața generalului-matematician Grigore Gheba

Dan Cârlea, 02 Septembrie 2017

Un nume respectabil în matematica românească, iubit de elevii buni și... mai mult temut decât iubit de către cei cu mai puțină aplecare spre calcule - Grigore Gheba. Generații întregi au folosit culegerile de matematică scrise de acesta (1912-2004), dar puțini știau că profesorul era și general de armată. Gheba a elaborat peste 30 de culegeri de probleme de matematică, publicate în milioane de exemplare, utilizate în învățământul românesc. Prima sa culegere de algebră și geometrie a apărut în anul 1948 și era de nivel elementar și mediu.

Visând la o carieră militară, Grigore Gheba a făcut Școala de ofițeri la Bacău, după ce a absolvit liceul la Râmnicu Sărat și a terminat Școala militară cu gradul de sublocotenent. A făcut războiul în cadrul trupelor de artilerie, până în anul 1942, când a căzut prizonier și a trecut prin cumplitele lagăre din Siberia. După întoarcerea armelor, a intrat în Divizia „Tudor Vladimi­rescu” și a primit pentru luptele sale împotriva nemților, fiind rănit de două ori, nu mai puțin de opt decorații.

După încheierea războiului, în anul 1947, a fost numit prefect al județului Râmnicu Sărat. Dar nu a făcut „casă bună” cu comu­niștii. A intrat în conflict cu autoritățile, deoarece refuza să devină membru de partid. În cele din urmă a demisionat din func­ția de prefect și s-a dedicat mate­maticii. A urmat Facultatea de Matematică de la Universitatea București și a publicat prima culegere în 1958. Atât de mult s-a întins cariera sa în domeniu că ultima culegere realizată a apărut în anul 2004, când Gheba avea 91 de ani.

Faima lui provenită din tirajele enorme ale culegerilor devenise atât de mare în perioada comunistă, încât a pățit ceea ce pățeau toate personalitățile care căpătau o prea mare notorietate în acele timpuri: a căzut în diz­grația regimului, iar în anul 1975 i s-a interzis să-și mai publice culegerile.

Gheba rămâne, însă, pentru totdeauna un nume asociat matematicii. Militarul de carieră care a intrat în rezervă cu gradul de general este și astăzi pe frontul cifrelor pentru elevii care vor să devină mai buni la mate­matică.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!