Viaţa parohiilor: Cei mai tineri enoriaşi întineresc slujbele la biserica din Ruginoasa

ştefan Mărculeţ, 02 August 2007

▲ Biserica domnească de la Ruginoasa este locul unde zeci de tineri participă la diverse activităţi culturale ▲ Aici funcţionează un cor al parohiei format din elevii din comună ▲ La biserica de la Ruginoasa, aflată lângă Palatul domnesc, s-au făcut în ultimii ani lucrări de renovare şi amenajare ▲

Elevii din comuna Ruginoasa, judeţul Iaşi, Protopopiatul Paşcani, dau răspunsurile liturgice la strana bisericii domneşti din localitate la fiecare Sfântă Liturghie oficiată în duminici şi sărbători. Înfiinţat de curând, corul copiilor adună în jur de 25 de elevi, care, sub îndrumarea preotului paroh Nicuşor Olariu şi a tânărului seminarist Petrică Tărăboi, au învăţat răspunsurile la Sf. Liturghie şi alte cântări religioase, contribuind din plin la înfrumuseţarea slujbelor oficiate la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sf. Mc. Ecaterina“ din Ruginoasa. „Pe lângă faptul că apropiem pe copii de biserică, prin această iniţiativă încercăm să oficiem slujbe cât mai frumoase. Atunci când slujbele sunt însoţite de o cântare frumoasă, cu vocile curate ale copiilor, altfel ne rugăm, altfel simţim“, ne-a spus preotul paroh Nicuşor Olariu de la Ruginoasa.

Sâmbăta, zi de cateheză şi discuţii cu tinerii

Cântarea la strană nu este singura activitate în care sunt implicaţi tinerii din parohia Ruginoasa. Adesea, după slujba Vecerniei de sâmbăta seara, preotul paroh organizează cateheze şi discuţii pe diferite teme. De asemenea, în fiecare an, la 24 ianuarie, când încep zilele comunei, elevii de la şcolile comunei sunt principalii actori ai manifestărilor artistice. După slujbele de pomenire a familiei domneşti şi după alocuţiunile diverşilor invitaţi, tinerii de aici oferă momente de neuitat celor care vin la sărbătoarea de la Ruginoasa. „Pe lângă depunerile de coroană la fostul mormânt al domnitorului Cuza, elevii noştri participă la diferite concursuri şi manifestări culturale. Este foarte frumos. Se întrec în recitat poezii, în cântece patriotice, iar cele mai frumoase sunt concursurile de istorie. Observ că tinerii sunt pasionaţi de istoria acestor locuri şi în special a complexului de aici“, ne-a mai spus părintele paroh.

Biserica lui Cuza

Lăcaşul de cult din Ruginoasa, aflat în curtea complexului muzeal, lângă celebrul Palat domnesc, a fost construit în 1811, de vistiernicul Sandu Sturdza, pe locul unde fusese o biserică din lemn. Domnitorul Al. Ioan Cuza, care avea moşie la Ruginoasa, a cumpărat biserica, pe care a restaurat-o. De-a lungul timpului, sfântul lăcaş a suferit unele modificări, cele mai importante fiind cele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Primul lucru pe care l-am făcut când am venit aici a fost gardul din jurul bisericii. Apoi am făcut încălzirea centrală, toate acestea prin anii ’70. A urmat casa de prăznuire, după care, prin 1988, am lucrat la pictura veche, pe care am refăcut-o, am spălat-o şi tratat-o, mai ales cea de pe cupolă. Este o pictură foarte frumoasă, făcută de un pictor italian. Aceste lucrări au fost făcute de un pictor restaurator de la Bucureşti, Romeo Andronic. Am resfinţit biserica în 1992, după care am făcut clopotniţa din faţa bisericii, am înlocuit clopotul, pentru că cel vechi a intrat în patrimoniul muzeului. Desigur, am mai făcut multe lucruri pe aici, toate numai cu ajutorul credincioşilor“, ne-a declarat părintele Gheorghe Novac, parohul de atunci de la biserica lui Cuza. În prezent, în curtea bisericii se construieşte o casă parohială.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!