„Vremea Bucuriei”, ediția a IX-a, la Timișoara

Pr. Marius Mircia, 21 Aprilie 2018

Manifestarea spiritual-culturală „Vremea Bucuriei”, organizată, în perioada 17-18 aprilie, sub patronajul spiritual al părintelui Teofil Părăian, a ajuns la cea de-a IX-a ediție. Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, iar tema din acest an a fost „Viața, între rațiune și credință”.

Dezbaterile s-au focalizat pe relațiile dintre știință și artă, dintre știință și poezie, dintre știință și filosofie. Acest concept de transdisciplinaritate propune o înțelegere a legăturilor invizibile dintre om, cosmos și sacru, așezând ştiinţa şi religia la aceeaşi masă a dialogului, condiție a responsabilității și libertății noastre, a iubirii întrupate în umanitate.

Prima zi din cadrul manifestărilor dedicate părintelui Teofil a debutat cu o conferință tematică în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie Timișoara, susținută de academicianul Basarab Nicolescu, moderator fiind conf. univ. dr. Claudiu Mesaroș de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Cea de-a doua zi a prilejuit o dezbatere pe tema „Creație, evoluție, tradiție”, desfășurată în Sala Barocă a Muzeului de Artă Timișoara, Piața Unirii, la care au participat: academicianul Basarab Nicolescu, pictorul Silviu Oravitzan, părintele protosinghel Mihail de la Schitul Chirpăr, jud. Sibiu, prof. univ. dr. arh. Teodor Gheorghiu, arh. Eugen Vaida, lect. dr. arh. Diana Belci și conf. univ. dr. Claudiu Mesaroș, Universitatea de Vest.

Holul Sălii Baroce a găzduit expoziția „Casa cu Har”, ediția a III-a: „Școala de vară de restaurare, casa memorială Teofil Părăian” din satul Topârcea, județul Sibiu, proiect coordonat de Asociația pentru Patrimoniu Activ PACT în parteneriat cu Asociația Monumentum, Primăria Ocna Sibiului și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, cu sprijinul Uniunii Arhitecţilor din România.

„Ideea proiectului casei a venit de la câțiva apropiați ai părintelui Teofil, împreună cu familia, care deplângeau starea în care a ajuns casa unde s-a născut părintele, o casă abandonată de 30 de ani, foarte frumoasă, dar care ajunsese într-o stare avansată de degradare. Din acest motiv, sub tutela dlui profesor arhitect Teodor Gheorghiu și a unui grup de colaboratori ai săi, printre care și asociația noastră și câțiva studenți, am început să facem intervenții de urgență, precum: să punem în siguranță acoperișul, părți din prispă, să retencuim soclul etc. În acest sens am vrut să atragem atenția asupra acestui proiect de suflet, pentru că este o casă în care noi am simțit harul, care ne leagă pe toți; o casă în care s-a născut, a viețuit și s-a rugat părintele Teofil”, a spus arhitect Diana Belci, coordonatorul proiectului „Casa cu Har”.

Pe tot parcursul serii, parti­cipanții la manifestare au avut bucuria de a asculta momente muzicale la pian și nai oferite de liceeanul timișorean Theodor Alexandru Rădulescu.

Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Timișoarei și Asociația pentru Patrimoniu Activ PACT în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timișoara și Muzeul de Artă Timișoara.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!