Theologica
Vremea rugăciunii și a postirii

Vremea rugăciunii și a postirii

­Postul este un timp de sporire duhovnicească în care intensificăm rugăciunea zilnică şi prezenţa noastră în biserică la sfintele slujbe specifice acestei perioade.

În prima săptămână din Postul Sfintelor Paşti avem rânduiala liturgică numită Pavecerniţa Mare în cadrul căreia în primele patru zile se citeşte Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

Pavecerniţa Mare este una dintre slujbele specifice Postului Mare, fiind săvârşită în toate zilele, cu mici excepţii (zilele de sâmbătă şi duminică, când se face Pavecerniţa Mică; miercuri şi vineri în săptămâna a cincea a postului; miercuri, joi şi vineri în săptămâna Sfintelor Pătimiri).

Canonul cel Mare a fost alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul, fiind un canon de pocăinţă, un lung imn liturgic (peste 250 de tropare), alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăinţă, ritmate de invocaţia „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieş­te-mă!”, care aminteşte de rugăciunea vameşului din prima duminică a perioadei Triodului.

Astăzi este prima zi din Postul Mare în care se săvârşeşte Liturghia Darurilor înainte sfinţite sau a Sfântului Grigorie Dialogul. Această Liturghie se săvârşeşte în Postul Mare de luni până vineri, cu excepţia zilelor aliturgice, adică luni şi marţi din prima săptămână a Postului Mare şi Vinerea Mare, când nu se săvârşeşte nici o Liturghie din cele trei ale cultului creştin ortodox.

Prin aceste rânduieli liturgice din Postul Sfintelor Paşti vedem cum Biserica ne îndeamnă să împletim rugăciunea cu postul, pentru că omul rugător ajunge prin nevoinţă şi post, unite cu rugă­ciunea, la sfinţenie, adică la desă­vârşire şi la bucuria vieţii veş­nice. Nu avem alt mijloc de a comunica cu Dumnezeu şi de a fi în comuniune cu El decât rugă­ciunea.

Acum, în perioada Postului Mare, să oferim mai mult timp rugă­ciunii în viaţa noastră pentru ca urcuşul nostru duhov­nicesc spre sărbătoarea Învierii Domnului să fie unul plin de bucurie şi lumină duhovnicească.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!