Oltenia
Zi de aleasă sărbătoare în vechea vatră a Coşunei

Zi de aleasă sărbătoare în vechea vatră a Coşunei

Prof. Doru Marcu, 29 Ianuarie 2018

Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova și-a sărbătorit joi, 25 ianuarie, ocrotitorul spiritual. În mijlocul elevilor seminarişti au poposit Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care au participat la programul special desfășurat la unitatea de învățământ.

La primele ore ale dimineții, după chemarea clopotului și la sunetul de toacă, elevii seminariști, împreună cu profesorii Seminarului Teologic din Craiova, alături de distinși invitați, au participat la slujba Acatistului închinat Sfântului Grigorie și la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu şi de PS Părinte Nicodim, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, în cadrul slujbei euharistice, prof. Ionuţ Adrian Pătularu, directorul Seminarului Teologic din Craiova, a primit Taina Hirotoniei întru diacon, pe seama Paraclisului „Sfântul Grigorie Teologul” din cadrul seminarului. De asemenea, diaconul Grigorie Băloi a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Apa Neagră, Protopopiatul Târgu-Jiu Nord, județul Gorj. Elevii care s-au pregătit prin Taina Spovedaniei și prin rugăciune au fost chemați să se împăr­tășească din același potir cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, exprimând unitatea și comuniunea care se regăsesc la această școală teologică ortodoxă din regiunea Olteniei. Corul seminarului, coordonat și dirijat de către prof. Victor Șapcă, a oferit răspunsurile de strană, alături de toți cei care au simțit nevoia să cânte și să slăvească pe Dumnezeu prin cântare.

La finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit Irineu a rostit un cuvânt de învățătură duhovnicească, amintind despre viaţa aleasă, darurile şi virtuţile cu care a fost încununat Sfântul Grigorie Teologul, el fiind cu adevărat „model vrednic de urmat pentru toți cei care urmează studiul teologic”. Gândul IPS Părinte Mitropolit s-a îndreptat și către cei doi tineri slujitori, îndemnându-i să lucreze în Biserica lui Hristos cu fapta și cu cuvântul.

Programul zilei a continuat cu tradiţionala serbare pregătită de elevii seminarişti. Astfel, corul seminarului, dirijat de prof. Victor Şapcă, a susţinut un frumos recital de compoziţii corale şi populare. Momentul a fost împodobit prin prezenţa unor cunoscuţi interpreţi populari şi artişti lirici craioveni. La acest eveniment au participat de asemenea distinse personalități din partea Inspectoratului Județean Dolj, a Primăriei Craiova, a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, nume cunoscute ale culturii din Oltenia, foşti absolvenţi ai şcolii şi, nu în ultimul rând, părinţii protoierei ale celor şase protopopiate din Arhiepiscopia Craiovei.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!