Banat
Zi de sărbătoare în Mitropolia Banatului

Zi de sărbătoare în Mitropolia Banatului

În duminica ce a trecut, de sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a liturghisit la Mănăstirea Gai din Arad, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat jertfelnicul și pictura Bisericii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul din Caransebeș, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepis­copiei Aradului, a slujit la Catedrala Veche din Arad.

Sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a constituit un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii timișoreni care s-au rugat împreună cu Mitropolitul Banatului către Înaintemergătorul Domnului, ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfinției Sale. Întâi­stătătorul Mitropoliei Banatului, împreună cu sutele de credincioși, a participat la Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Mitropolitană din urbea de pe Bega de un sobor de preoți și diaconi.

În omilia rostită după apolisul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a vorbit despre rolul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, cel mai mare om născut din femeie, în iconomia mântuirii neamului omenesc. După cuvântul de învățătură, ierarhul le-a transmis credincioșilor români care poartă numele marelui Proroc Ioan urări de sănătate și mult zel în săvârșirea faptelor filantropice. În continuare, la ieșirea din catedrală, chiriarhul Banatului a fost așteptat de fanfara din Giroc, care a cântat tradiționalul „La mulți ani!” pentru ierarhul sărbătorit și pentru toți românii care își serbau onomastica.

A doua zi, la Reședința Mitropolitană, preoții consilieri de la Centrul eparhial, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, l-au felicitat pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, transmițându-i urări de sănătate, mult spor în urcușul duhovnicesc și în propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu.

Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit la Arad

În ziua prăznuirii Soborului Cinstitului şi Slăvitului Proroc Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, Înaltprea­sfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a vizitat Mănăstirea „Sfântul Simeon ­Stâlpnicul” din cartierul arădean Gai. Cu acest prilej, chiriarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica nouă a mănăstirii, împreună cu protosinghelul Macarie Deleu, duhovnicul mănăstirii, și părintele arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, în prezența obștii monahale de maici, în frunte cu maica stareță monahia Ecaterina Joldeș, și a numeroșilor credincioși veniți la sfânta slujbă.

Chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Pocăința și Împărăția Cerurilor”, în care a vorbit despre iertarea păcatelor și îndreptarea ca o dorință constantă în viața creștină, cu precădere în cea monastică, ce trebuie luată în considerare de către toţi credincioșii, cugetând la faptul că Împărăția lui Dumnezeu o găseşte fiecare înăuntrul său prin virtuțile sau faptele bune care întrețin și sporesc înălțarea sufletească. „Îndemn și pildă în această privință este Sfântul Ioan Botezătorul”, a amintit Înaltpreasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârşit o slujbă de pomenire la căpătâiul maicii stavrofore Ieroteia Avram, fosta stareță a mănăstirii, trecută la cele veșnice în ziua praznicului Botezului Domnului.

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Veche din Arad, ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul. La momentul rânduit, ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură despre importanța sărbătorii cu precădere în bisericile care îl au ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul. Credincioșii prezenți au avut posibilitatea să se închine la o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, aflată în Catedrala Veche, care au fost scoase cu această ocazie spre închinare.

Bucurie duhovnicească la Caransebeș, de praznicul Sfântului Ioan Botezătorul

La sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat jertfelnicul și pictura Bisericii cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș, care a fost restaurată, realizându-se și icoane noi. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială, necropolă a eparhiei, unde își dorm somnul de veci episcopii Caransebeșului, dar și foarte mulți protopopi, preoți, profesori de teologie și alte personalități.

„Cu mare bucurie am venit și în acest an în biserica închinată Sfântului Ioan Botezătorul din Caransebeș, necropola episcopiei noastre, pentru că în biserica din cimitirul istoric își dorm somnul de veci primul Episcop al Episcopiei Caransebeșului, Ioan Popasu, și episcopul care a restaurat, a reînviat această eparhie, Emilian Birdaș, iar în cimitir își dorm somnul de veci Episcopul Nicolae Popea, Arhiereul Filaret Musta, profesorul Iosif Iuliu Olariu, alți protopopi, preoți, profesori de teologie, dar și personalitățile care au marcat Banatul de Munte, istoria bisericească din această eparhie. Am venit nu numai pentru a-l sărbători aici pe Sfântul Ioan Botezătorul și să oficiem Sfânta Liturghie în biserica ocrotită de acest mare sfânt, ci am venit să binecuvântăm icoanele care s-au restaurat în ultima vreme. Avem aici o pictură foarte veche, de peste 200 de ani, restaurată recent. Este o zi specială pentru că astăzi i-am pomenit tainic pe toți cei care își dorm somnul de veci în jurul acestui locaș, printre care sunt foarte mulți dintre cei care au participat la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Suntem deja în Anul comemorativ închinat făuritorilor Marii Uniri. În acest cimitir istoric își dorm somnul de veci persoane care au făurit Marea Unire, persona­lități care au marcat istoria Bisericii, dar și istoria țării noastre, oameni de cultură, teologi, profesori care l-au însoțit pe Miron Cristea, Episcopul Caran­se­beșului, la marele eveniment de la Alba-Iulia, petrecut în urmă cu o sută de ani. Iată cum, împreună cu strămoșii noștri, astăzi ne-am rugat slujind Dumnezeiasca Liturghie și pomenindu-i atât la rânduiala Proscomidiei, cât și la Sfânta Liturghie pe toți făuritorii Marii Uniri, în frunte cu Miron Cristea, episcopul din vremea aceea al Caranse­be­șului. Veșnică pomenire sfânt locașului acestuia, veșnică pomenire tuturor făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918!”, a rostit Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caran­sebeșului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Lucian le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Elie Miron Cristea” părintelui paroh Gabriel Gozman și părintelui slujitor Mihai Iliuș. Părintelui paroh chiriarhul i-a oferit și o cruce pectorală. De asemenea, ierarhul l-a hirotesit iconom pe părintele slujitor Liviu Bojin. Pentru implicarea în lucrarea bisericii, domnului Dimitrie Iacobici, membru al consiliului parohial, i-a fost acordată Crucea „Episcop Elie Miron Cristea”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!