Banat
Zile de prăznuire a Sfântului Ioan Hrisostom, la Arad

Zile de prăznuire a Sfântului Ioan Hrisostom, la Arad

Protos. Iustin Popovici, 15 Noiembrie 2017

În zilele de 12 şi 13 noiembrie, Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, a fost sărbătorit cu multă evlavie de către clericii şi credincioşii arădeni. Aceasta deoarece în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad se află de câţiva ani o frumoasă raclă de argint cu o părticică din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, primite în dar din Cetatea Vaticanului. Sărbătoarea marelui ierarh devine an de an un eveniment spiritual aşteptat şi trăit cu bucurie duhovnicească de către credincioşii arădeni.

Astfel, în seara zilei de duminică, 12 noiembrie, Înaltprea­sfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, au săvârşit slujba Vecerniei cu Litie, care deschide sărbătoarea praznicului. Slujba s-a desfăşurat după rânduiala bisericească, având ca moment culminant procesiunea cu sfintele moaşte, purtate de soborul slujitor în jurul Catedralei Arhiepiscopale. Preoţi şi credincioşi cu făclii aprinse au intonat troparul sfântului şi s-au rugat ca sfântul să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru toți. Sfintele moaşte împreună cu icoana sfântului au fost aşezate în mijlocul catedralei spre a fi cinstite de către credincioşii dornici de a primi ajutorul Sfântului Ioan Gură de Aur.

Cuvântul de învăţătură în seara de ajun a fost rostit de către Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, care a prezentat aspecte din viaţa şi opera Sfântului Ioan Gură de Aur, învăţături folositoare pentru viaţa creştină de astăzi.

În ziua de luni,13 noiembrie, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime”, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul au săvârșit Sfânta Liturghie, înconjuraţi fiind de soborul preoţilor şi diaconilor şi în prezenţa numărului mare de credincioşi.

Predica zilei a fost rostită de către chiriarhul arădean şi a avut titlul „Învățător a toată lumea”, în care a evocat momente din viaţa Sfântului Ioan Hrisostom, reflectând spiritul dreptăţii şi iubirii de oameni care l-a călăuzit.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!