Banat
Zile de sărbătoare în Mitropolia Banatului

Zile de sărbătoare în Mitropolia Banatului

În cele trei zile de sărbătoare prilejuite de Marele Praznic al Învierii lui Hristos, credincioșii bănățeni au participat în număr mare la slujbele oficiate de ierarhii din Mitropolia Banatului. În cadrul acestor slujbe, ierarhii au rostit cuvinte de învățătură despre importanța Învierii Domnului pentru întreaga umanitate.

În a doua zi de Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Ca­ran­sebeșului, s-a rugat împreună cu credincioșii reșițeni. Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Reșița înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Părintele Episcop Lucian le-a vorbit la final credin­cioșilor veniți în număr mare despre semnificația praznicului Învierii, arătând, de asemenea, cum trebuie să ne comportăm în aceste zile de sărbătoare ca să ne bucurăm cu adevărat de Învierea Mântuitorului.

„Avem o tradiție frumoasă ca în a doua zi la marile praznice să fim în orașul reșidință de județ și să-i bucurăm și pe credincioșii de aici de o Liturghie arhierească și bineînțeles să ne rugăm pentru pacea a toată lumea. Să primim cu toții pacea pe care Mântuitorul Hristos a dat-o ucenicilor Săi când a intrat prin ușile încuiate și le-a zis: «Pace vouă!» Să primim în inimile noastre această pace tridimensională - pacea cu Dumnezeu, pacea cu aproapele și pacea cu noi înșine – și, de asemenea, să ne bucurăm și să ne veselim duhovnicește, căci aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, ziua bucuriei”, a subliniat Preafințitul Lucian.

Tot în a doua zi de Paști Preasfințitul Lucian a vizitat și căsuța de sticlă a radioului reșițean, din centrul civic, de unde se promovează și campania umanitară „Muzică pentru viață”, care are scopul renovării Centrului de zi pentru copii „Primăvara”. Campania la care sunt parteneri Episcopia Caranse­beșului și Radio Reșița a început luni, 9 aprilie.

Părintele Episcop Lucian a slujit Sfânta Liturghie în a treia zi de Paști la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș.

Învierea Domnului în Arhiepiscopia Aradului

În noaptea Sfintelor Paști, de slăvitul praznic al Învierii Domnului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a slujit la Mănăstirea Arad-Gai, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba de Înviere a debutat cu citirea Canonului Sâmbetei celei Mari, iar apoi, la miezul nopții, credincioșii au primit Sfânta Lumină de la Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul și de la soborul slujitor. Cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Înaltprea­sfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și cu sprijinul Consiliului Județean Arad, și în acest an, Sfânta Lumină a fost adusă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, unde se coboară în chip minunat în fiecare an. După înconjurarea bisericii noi a mănăstirii, a fost citită Sfânta Evanghelie, în fața locașului de cult, urmând cântarea Canonului Învierii, după rânduială. În continuare, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu soborul slujitor, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica mănăstirii. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad. La final, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învă­țătură și a mulțumit tuturor pentru prilejul de a se fi rugat împreună în acestă zi de Mare și slăvit Praznic, adresându-le cu bucurie salutul pascal „Hristos a înviat!”.

În ziua de duminică, Prea­sfinția Sa a asistat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Veche din Arad. La momentul rânduit, Preasfințitul Emilian a rostit un cuvânt de învățătură despre însemnătatea acestui Mare Praznic. Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă ochii sufletului mereu deschiși spre a vedea și a înțelege cele cerești, deoarece numai atunci când cu­noaștem cu adevărat pe Dumnezeu prin Iisus Hristos ne încolțește în suflet viața veșnică (Ioan 17, 3). Trăind viața pământească după învățătura și pilda lui Iisus Hristos, ducem spre desăvârșire viața veșnică din noi: viața de acum își va da roadele în viața veșnică, a spus ierarhul.

În cea de-a doua zi a praznicului Învierii Domnului, credin­cioșii din Ineu au avut bucuria de-a-l avea în mijlocul comunității parohiale pe Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Prea­sfinția Sa a fost întâmpinat în fața bisericii din Ineu cu pâine și sare de către credincioșii îmbră­cați în straie naționale. După aceasta, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte părintele Adrian Zaha, protopopul Ineului; pr. Dan Turean, preot slujitor la această parohie; pr. Sever Mocanu - Parohia Ineu-Traian; pr. Radu Constantinescu - biserica din incinta Spitalului Ineu; arhid. Gheorghe Lehaci.

La sfânta slujbă au participat un număr mare de credincioși, în frunte cu primarul orașului, domnul Călin Abrudan.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Emilian a vorbit despre marea însemnătate a praznicului Învierii din morți a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru viața creștinului și dobândirea mântuirii. Mântuirea pe care ne-a adus-o Hristos Domnul prin Patima, moartea și Învierea Sa este legată strâns de împreuna noastră ființare, a celor ce credem într-Însul. De asemenea, prăznuind Sfânta Înviere, noi vrem să întărim unitatea noastră a creștinilor întru credința cea una în Hristos Domnul Care ne-a mântuit și ne-a făcut pe toți fii buni ai Tatălui Ceresc, a adăugat Preasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Ineu. Au mai cântat pricesne și Grupul coral Ineoanii, precum și copii de la gimnaziu. La momentul rânduit s-au împărtășit foarte mulți copii.

La final, părintele Adrian Zaha a mulțumit Preasfințitului pentru osteneala de a fi în mijlocul credincioșilor din Ineu, oferindu-i un buchet de flori și rugându-l să transmită IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, întreaga ascultare fiască. PS Părinte Emilian i-a felicitat pe preotul paroh și pe credincioșii parohiei pentru faptul că sunt o biserică vie prin mulțimea copiilor și a tinerilor prezenți la sfânta slujbă și pentru lucrările frumoase ce s-au făcut la împodobirea sfântului locaș.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!