Transilvania
„Zilele Culturii Ortodoxe” la Slimnic, județul Sibiu

„Zilele Culturii Ortodoxe” la Slimnic, județul Sibiu

07 Noiembrie 2018

În Parohia Slimnic, judeţul Sibiu, au fost organizate manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri care au fost incluse, totodată, în programul „Zilelor Culturii Ortodoxe” - „O comunitate, 10 ani de la sfinţire, 100 de ani de la Unire”.

Manifestările au fost organizate cu ocazia împlinirii a 10 ani de la sfinţirea Bisericii „Sfânta Parascheva” şi „Sfinții Timotei şi Mavra” din Slimnic, de către Parohia Ortodoxă Slimnic I și Primăria Comunei Slimnic, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Român Mediaș. Copii și adulți, în costume populare sau în straie de sărbătoare, au umplut lăcașul de cult.

După Te Deum-ul oficiat de părintele Ioan Cojanu, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, alături de Ovidiu Ioan Găban, protopopul Media­șului, și de George Cosmin Piț, parohul bisericii-gazdă, toți cei prezenți au ieșit în curtea bisericii. 100 de copii din Slimnic au purtat pe brațe un drapel tricolor de dimensiuni impresionante, ce a fost arborat pe catargul din curtea bisericii, în timp ce toţi cei prezenţi au intonat Imnul Național.

Grupul Vocal „Dor zărăndean”, din satul Hărțăgani, comuna Băița, județul Hunedoara, coor­donați de parohul Valentin Crainic, copiii din Alămor și Slimnic, au susţinut un program artistic în amintirea momentului de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, precum și câteva cântece specifice acestei părți a județului Sibiu.

A urmat, apoi, un program sus­ţinut de adulții din Grupul Vocal „Tezaur” al Parohiei Orto­doxe Slimnic I, de Corul pre­oților Protopopiatului Ortodox Român Sibiu și Corala „Gheorghe Șoi­ma” a Protopopiatului Ortodox Român Mediaș care au cântat pricesne și cântece patriotice.  

„Zilele Culturii Ortodoxe” este o manifestare inițiată la Mediaș, în anul 2016, de către Protopopiatul Ortodox Român Mediaș și Asociația Culturală „Mediașul nostru” Mediaș, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Lau­ren­țiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. La ini­țiativa protopopului Ovidiu Ioan Găban, începând cu acest an, manifestarea va fi găzduită de parohii din mediul rural de pe cuprinsul Protopopiatului Ortodox Român Mediaș. Anul acesta, manifestările au fost găzduite de parohiile ortodoxe din Micăsasa (28 octombrie) și din Slimnic (4 noiembrie). (Camelia Stârcescu)


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!