Banat
Ziua Bobotezei sărbătorită în Banat

Ziua Bobotezei sărbătorită în Banat

În ziua sărbătorii Botezului Domnului Iisus Hristos, credincioșii bănățeni au venit în număr mare la catedralele, bisericile și mănăstirile din Mitropolia Banatului pentru a participa la Sfânta Liturghie și la slujba Sfințirii mari a apei. Aceștia s-au întors la casele lor cu apă sfințită pentru nevoile duhovnicești de peste an.

Praznicul Botezului Domnului Iisus Hristos a constituit un moment de bucurie duhovnicească pentru credincioșii timișoreni care au participat la Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara. Soborul preoților și diaconilor, format din slujitorii catedralei, s-a aflat sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului. Conform tradiției Bisericii Ortodoxe, după apolisul Dumnezeieștii Liturghii din ziua Bobotezei, Înaltprea­sfinţia Sa, împreună cu soborul slujitor, a oficiat slujba Aghesmei Mari, după care chiriarhul Banatului a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a vorbit despre tainele duhovniceşti ale acestui mare praznic împărătesc, care, până în a doua jumătate a secolului al IV-lea, în Răsărit, se sărbătorea împreună cu Nașterea Domnului. Totodată, Înaltpreasfinția Sa, vorbind despre puterea sfințitoare și tămăduitoare a Aghesmei Mari, a menționat că aceasta poartă în sine darurile minunate ale Duhului Sfânt.

După slujba de sfințire a apei, preoţii slujitori au împărţit credincioşilor prezenţi Agheasmă Mare, administraţia catedralei pregătind în acest an 4.000 de litri de apă.
În încheiere, Mitropolitul Banatului a fost felicitat de clericii și credincioșii Catedralei Mitropolitane, cu prilejul sărbătorii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfinției Sale. De asemenea, cu ocazia onomasticii, chiriarhul Banatului a primit în dar de la copiii din cadrul Atelierului de pictură bizantină „Buna Vestire” o icoană cu Înaintemergătorul Domnului.

Praznicul Botezului Domnului sărbătorit de arădeni

În ziua praznicului Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sute de credincioşi au participat la sfânta slujbă pentru a-şi lua Agheasmă Mare, sfinţită în această mare zi de praznic.

Cuvântul de învăţătură al chiriarhului a fost pus sub titlul „Apa în viața lumii” (pe baza citirilor scripturistice ale praznicului: Tit 1, 2; Matei 3), în care a explicat despre însemnătatea apei sfințite, simbol și realitate în sporul duhovnicesc al credincioșilor și pentru toată trebuința de folos, şi sublimitatea slujbei Aghesmei Mari în cadrul praznicului și modul de folosire potrivit rânduielii bisericești. După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de soborul slujitor, a săvârşit slujba de sfinţire a apei.

În încheiere, Înaltpreasfinţitul Timotei a adresat credincioşilor prezenţi în număr impresionant părinteşti binecuvântări şi doriri de propăşire materială şi spirituală.

Și Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, s-a aflat în ziua praznicului Botezului Domnului în mijlocul clericilor şi credincioşilor veniţi în număr mare la Catedrala Veche din Arad. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Emilian a vorbit credincioşilor prezenţi despre măreţia praznicului Bobotezei, care a rămas aceeaşi de două mii de ani. De asemenea, ierarhul a explicat credincioşilor semnificaţia Aghesmei Mari şi folosul ei în viaţa noastră creştinească şi a tot ceea ce ne înconjoară. După Sfânta Liturghie, Prea­sfinţia Sa, înconjurat de soborul slujitor, a săvârşit slujba Sfințirii celei mari a apei.

Praznicul Bobotezei în Eparhia Caransebeșului

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit în Ajunul Bobotezei Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia praznicului, la Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor”-Vasiova din județul Caraș-Severin. În cadrul Sfintei Liturghii, în semn de recunoștință, chiriarhul l-a hirotesit iconom-stavrofor pe părintele pensionar Mihai Petru Vucu, slujitor la sfânta mănăstire. După slujbă, ierarhul, preoţii şi obştea monahală alături de credincioşi au pornit în procesiune la izvorul de lângă mănăstire, unde ierarhul a săvârşit Sfinţirea mare a apei. La final, Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi cu Agheasmă Mare şi a împărţit iconiţe cu Botezul Domnului.

„Ajunul Bobotezei este ca un mic hram, un hram de suflet pentru Mănăstirea Vasiova, deoarece avem aici, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, un izvor de apă tămăduitoare și atunci când se sfințește primește un har special prin slujba sfințirii, iar noi întotdeauna când sfințim apa izvorului de la Vasiova simțim că primește har peste har și binecuvântare peste binecuvântare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La praznicul Botezului Domnului, credincioșii caransebeșeni au venit la Catedrala Episcopală din Caransebeș să ia parte la Sfânta Liturghie și să primească binecuvântare prin Agheasmă Mare. Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după care a săvârșit și slujba Sfințirii mari a apei. Anul acesta au fost pregătite aproximativ 2.500 de sticle de Agheasmă Mare, care au fost sfințite în ajunul Bobotezei, la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia a fost oficiată slujba de sfințire a apei, ca și în ziua praznicului. „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră și Îl rugăm să binecuvânteze cununa anului, bisericile, mănăstirile noastre și pe toți credincioșii, casele și familiile lor, pentru că astăzi firea apelor se sfințește, astăzi toți credincioșii ortodocși trebuie să se bucure, pentru că Domnul și Mântuitorul nostru S-a smerit din nou pentru a noastră mântuire, pogorându-Se în repejunile Iordanului și primind botezul pocăinței de la rob, de la Sfântul Proroc Ioan Botezătorul. Și-a asumat Mântuitorul păcatele tuturor și le-a curățit în repejunile Iordanului, de aceea trebuie să-I mulțumim Lui, Celui care n-a avut păcate, pentru că S-a făcut om asemenea nouă, afară de păcat, dar totuși păcatele noastre le-a purificat în repejunile Iordanului. Dorim tuturor credin­cioșilor multă sănătate, putere și binecuvântare și să trăim cu toții pentru Biserica noastră strămo­șeas­că și pentru unitatea de cre­dință și de neam. La mulți și feri­ciți ani tuturor românilor!”, a spus Părintele Episcop Lucian. La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii au primit, din partea slujitorilor Catedralei Episcopale, care s-a dovedit și în acest an neîncăpătoare, anafură, iconițe cu praznicul Botezului Domnului, precum și Agheasmă Mare, pentru curățirea sufletească și trupească.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!