Ziua Independenței sărbătorită la Timișoara și Arad

Miercuri, 9 mai 2018, în municipiile Timișoara și Arad au avut loc manifestări militare, religioase și culturale, organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Națiunilor Unite și Zilei Europei. La Arad, a fost marcată și Ziua Comemorării şi Reconcilierii, la care Arhiepiscopia Aradului a fost reprezentată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Manifestările comemorative s-au des­fășurat în Pia­ța Avram Iancu din centrul municipiului Arad, unde la toate sediile instituțiilor au fost arborate drapelul național al României și cel al Uniunii Europene. După salutul drapelului de luptă şi al gărzii de onoare și intonarea Imnului Naţional al României, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de soborul de preoți, a săvârșit o slujbă pentru acest moment. Chiriarhul și oficialitățile prezente au evocat semnificația zilei de 9 mai, moment urmat de depunerea de coroane și jerbe de flori. Evenimentele au continuat în Parcul Mihai Eminescu din spatele Palatului Administrativ, unde s-a desfășurat un program artistic care a avut ca scop promovarea și cunoașterea țărilor europene, dar și promovarea interculturalității.

La manifestări militare, religioase și culturale organizate în municipiul Arad, au participat şi elevii Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Arad. După depunerea de coroane, în capela cu hramul `Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia”, aflată în Centrul de formare și specializare a ofiţerilor Arad, la invitația subcomisarului Dan Halchin, directorul Penitenciarului Arad, și a comisarului-șef Delia Rodica Halchin, șeful Centrului de formare și specializare ofiţeri Arad, Înaltpreasfințitul Timotei împreună cu Preasfinţitul Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Aradului, au săvârșit slujba Te Deum-ului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură legat de întreita sărbătoare din această zi importantă în istoria poporului român pentru dobândirea libertății și a unității de neam s-a subliniat însemnătatea libertății omului, precum și responsabilitatea umani­tății față de acest dar al lui Dumnezeu. Chiriarhul a evocat im­portanța aducerii aminte de acei oameni care au contribuit la aceste idealuri de libertate și unitate teritorială, mai ales în acest an al Centenarului Marii Uniri de la 1918. Au fost amintite mai multe personalități arădene care s-au implicat în împlinirea acestui ideal al neamului românesc.

Și la Timișoara au avut loc miercuri manifestări dedicate Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Europei și Zilei Victoriei Națiunilor Unite. Cu prilejul sărbătoririi păcii și a unității în Europa, a fost oficiată o slujbă religioasă de către un sobor de preoți din Arhiepiscopia Timișoarei. După momentul de rugăciune au urmat prezentarea onorului, salutarea drapelului în luptă, intonarea imnurilor, precum și alocuțiu­nile din partea autorităților locale. După defilarea militară, timișo­renilor li s-au pregătit diverse programe artistice și sportive, aceștia având posibilitatea să viziteze pavilioanele de prezentare ale: Consulatului General al Republicii Serbia la Timișoara; Consulatului Republicii Federale Germania la Timișoara; Consulatului Onorific al Republicii Franceze la Timi­șoara; Consulatului Onorific al Republicii Italiene la Timișoara; Consulatului Onorific al Spaniei la Timișoara; Consulatului Onorific al Bulgariei la Timișoara; Consulatului Onorific al Ungariei la Timișoara; Consulatului Onorific al Regatului Suediei la Ti­mișoara; Consulatului Onorific al Republicii Macedonia la Timi­șoara, Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Timișoa­ra; Consulatului Onorific al Republicii Peru la Timișoara; Consulatului Onorific al Republicii Coreea la Timișoara, precum și ale Centrului Cultural German la Timișoara. Totodată, timișo­renii s-au bucurat și de parada formațiilor artistice, pusă sub genericul „Europa suntem noi”!

Semnificațiile zilei de 9 mai

La 9 mai 1877, Parlamentul ţării proclamă „Independenţa absolută a României”, prim-ministrul Mihail Kogălniceanu declarând oficial că suntem „în stare de rezbel…, dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă şi prin urmare ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Astfel Camera Depu­taților și Senatul votează moțiu­nea prin care se lua la cunoștință că „rezbelul între România și Turcia, ca ruperea legăturilor noastre cu Poarta și indepen­dența absolută a României, au primit consacrarea lor oficială”, adică s-a votat moțiunea de proclamare a independenței României. Poporul român a participat în bătăliile Războiului de Independență (1877-1878), purtate pentru neatârnarea țării cu peste 58.000 de oameni pe fronturi, dintre care mai mulți de jumătate au fost omorâți sau răniți. Și toate acestea pentru ca urmașii lor să trăiască într-o țară liberă, nesupusă nici unei puteri străine.

Tot în data de 9 mai, europenii sărbătoresc Ziua Europei. În 1985, oficialii Consiliului European de la Milano au stabilit data de 9 mai drept zi festivă pentru toţi europenii. Al Doilea Război Mondial a lăsat în urmă o Europă distrusă din punct de vedere material, frământată de puternice crize politice şi divizată, prin „Cortina de Fier”, în două mari blocuri: Est şi Vest. Parlamentul European a recunoscut oficial ­ziua de 9 mai ca sărbătoare în octombrie 2008.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!