Ziua Regalității, marcată de elevii și studenții timișoreni

Răzvan Fibișan, 12 Mai 2018

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara a marcat joi, 10 mai, Ziua Regalităţii, prin organizarea unor evenimente sportive, puse sub genericul „Educaţie-Sport-Sănătate în Universitate”, la care au participat zeci de elevi de liceu și studenți.

Evenimentele au debutat în Aula Magna a facultăţii, unde au avut loc mai multe alocuțiuni din partea conducerii universității, dar și a partenerilor și a sponsorilor manifestării. Totodată, istoricul Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timi­șoara, le-a vorbit studenților despre începuturile regalității în România, dar şi despre simpatia și popularitatea de care s-a bucurat regele Mihai I al României, atat în ţară, cât și în străinătate.

În continuare au avut loc diverse activităţi sportive ce s-au desfășurat în campusul universitar care dispune de un complex sportiv modern de nivel european, întins pe o suprafață de 8.000 mp (complex ce include sală de sport, sală de kinetoterapie, vestiare, două terenuri de minifotbal cu iarbă sintetică și nocturnă, două terenuri tenis de câmp cu iarbă sintetică și nocturnă, două terenuri tenis de câmp pe zgură cu nocturnă, un teren de baschet pe suprafaţă sintetică, un teren de volei pe nisip). Organizatorii au urmărit ca, prin aceaste activități sportiv-recreative și competiționale, să pună în valoare educaţia prin sport a studenţilor, subliniind importanța deprinderii unui stil de viaţă echilibrat și sănătos.

Legătura regelui Mihai I al României cu mediul academic timișorean a fost una foarte strânsă. Astfel, în 1944, în urbea de pe Bega, a fost înființată, prin decret regal, Universitatea de Vest, iar anul următor, la 30 iulie 1945, regele Mihai I al României promulga Legea 617 privind înfiinţarea Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și a Facultăţii de Agronomie, în cadrul Politehnicii din Timişoara. După aproape 70 de ani, la 30 mai 2013, în prezenţa ASR Principele Radu, a oficialităţilor şi a membrilor comunităţii academice, a avut loc ceremonia privind modificarea denumirii ins­tituţiei academice, iar de atunci fiind singura din țară care îi poartă numele (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” Timișoara).


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!