Sănătate
Zmeura, indicată în afecțiuni pulmonare și ale aparatului digestiv

Zmeura, indicată în afecțiuni pulmonare și ale aparatului digestiv

Zmeurul este un arbust de pădure, care crește printre marii arbori, pe o arie geografică foarte întinsă, de la câmpie și până la zona subalpină, și poate fi găsit și cultivat. Se folosesc mlădițele, frunzele, dar mai ales fructele. Frunzele și fructele de zmeur conțin o gamă variată de pectine, acizi organici-citric și malic, zahăr, fragarină, acizi liberi, albuminoide, caroten, tanin, cianină, acid succinic (extras din rășina de chihlimbar), acid salicilic, levuloză, cupru, calciu, fier, iod, potasiu, magneziu, fosfor, precum și vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E.

Frunzele au proprietăți astringente, antidiareice, emoliente, dezinfectante, răcoritoare, tonice, depurative, sudorifice. Fructele au proprietăți anticancerigene, antidiabetice, depurative, diuretice, sudorifice, laxative, stomahice, energizante, vitaminizante. Aceste fructe delicioase conțin un procent mare de antioxidanți, de 50 de ori mai mult decât căp­șunile, de trei ori mai mult decât kiwi și de zece ori mai mult decât roșiile.

Zmeura este indicată în afec­țiuni ale aparatului digestiv: enterite, enterocolite, reduce aciditatea stomacului, diaree, pirozis, ameliorarea digestiei, în afecțiuni pulmonare cum ar fi: tuse, răceală, bronșite, angine, stări febrile, afecțiuni cardiace cu dureri, afec­țiuni renale și genitale, afecțiuni oculare, bucale și nazale, conjuctivite, afte, nevralgii dentare, stomatite, laringite, faringite, rinofaringite, reumatism, gută, boli de piele, eczeme, pustule, răni, erupții tegumentare, etc.

Zmeura poate fi folosită ca atare, în formă crudă ca desert sau ca medicament, sau procesată în diferite preparate industriale sau de uz casnic cum ar fi: dulceață, pastă, gem, marmeladă, șerbet, jeleu, înghețată, compoturi, siropuri, fructe congelate sau zaharisite, vin aromat, vermut, lichior, sucuri pasteurizate, concentrate și alcoolizate.

Înghețată de zmeură

Ingrediente: 4 ouă mari, 100 g zahăr, 300 ml smântână dulce pentru frișcă, 1 plic zahăr vanilat, 300 g zmeură proaspătă sau congelată.

Mod de preparare: Se separă albușurile de gălbenușuri, se bat spumă, apoi se adaugă zahărul și vanilia. Se bate smântâna spumă și se omogenizează împreună cu albușurile și gălbenușurile. Zmeura se zdrobește și se înglobează în amestec. Se pune la congelator până îngheață, dar nu de tot, după care se scoate și se bate cu mixerul pentru a capăta un aspect mai spumos și pentru a nu se forma ace de gheață.

Bezele cu zmeură

Ingrediente: 100 g zmeură, 1 linguriță zeamă de lămâie, 3 albușuri, 150 g zahăr tos, op­țional câteva picături de colorant roșu alimentar. Se bat albușurile spumă până își dublează volumul, se adaugă treptat zahărul, apoi piureul de fructe și colorantul. Se tapetează tava cu hârtie de copt și se toarnă cu cornetul bezele în formă de stea, se dă la cuptor 2 ore la temperatura de 100 grade C.

Se lasă la răcit o oră, după care se pot servi ca atare sau umplute cu diverse creme.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!