Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Reţete de post

Reţete de post

Un articol de: Iuliana Niţă - 10 Martie 2009

Pentru că suntem în post, astăzi vom pregăti o reţetă uşoară şi gustoasă pe bază de usturoi.

Dovlecei cu usturoi

Ingrediente: 2 dovlecei, 5 căţei de usturoi, 2 linguri ulei de măsline, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper.

Preparare: Dovleceii se spală, se şterg de apă şi se taie rondele (nu se curăţă de coajă). Uleiul de măsline se amestecă cu usturoiul pisat. Într-o tigaie mai mare se toarnă compoziţia de ulei şi usturoi. Când uleiul s-a încins, se aşază în tigaie feliile de dovlecel. Se rumenesc pe amândouă părţile. Rondelele de dovlecei se scot din tigaie, se aşază pe un platou şi se ornează cu pătrunjel tocat.

Istoria usturoiului

Cuvântul usturoi (engleză „garlic“ ) este derivat din două cuvinte arhaice englezeşti „spear“ care înseamnă „lance, suliţă“ şi „leac“ ce provine din cuvântul „leek“, ce se traduce prin „praz“.

În Grecia antică, Hipocrate, părintele medicinei moderne, folosea usturoiul în tratarea infecţiilor, a rănilor şi a bolilor intestinale. Soldaţii romani credeau că usturoiul le dă curaj, forţă şi energie pentru a cuceri lumea. Şi vechii egipteni considerau usturoiul un bun medicament şi îl utilizau în formule terapeutice la tratarea durerilor de cap, a problemelor de inimă, a slăbiciunii trupului şi a viermilor intestinali.

Multe secole de-a rândul, usturoiul a fost privit ca o forţă benefică împotriva răului. De aici şi legendele, potrivit cărora ustoroiul este folosit împotriva îndepărtării duhurilor rele.

Unii oamenii iubesc cu adevărat usturoiul încât nu numai că nu pot trăi fără să consume usturoi, dar şi organizează festivaluri în cinstea lui. Astfel, cel mai renumit este festivalul Gilroy din Statele Unite ale Americii, care are loc anual, în ultima săptămână din luna iulie.

Dovlecelul în bucătăriile lumii

Cuvântul „dovlecel“ provine din italienescul „zucchino“ care înseamnă „bostănel“, ce îşi are, la rândul lui, etimologia în cuvântul de orginie indiană „skutasquash“, ce s-ar traduce prin „ceea ce este verde mănâncă verde“. Christofor Columb a fost cel care a adus seminţele în zona Mediterană şi Africa.

Dovleceii sunt pregătiţi după diverse metode. Sunt fierţi, puşi la grătar, înăbuşiţi, prăjiţi sau folosiţi la sufleuri, ori se pot mânca cruzi în salate.

Italienii folosesc la gătit şi floarea galbenă a dovlecelului, mai ales la spaghete şi pizza.

În Franţa, dovleceii reprezintă un ingredient principal pentru ratatouille, un meniu de legume pregătit cu ulei de măsline şi gătit la o temperatură joasă.

Bucătăria turcească foloseşte dovlecelul la pregătirea „mücver“, un fel de clătite cu dovlecei care se prepară din făină, ouă şi dovlecei sfărâmaţi. Compoziţia este prăjită în ulei de măslin şi consumată cu iaurt.

În Libia, dovleceii sunt înăbuşiţi cu carne tocată şi orez, la care se adaugă diverse ierburi.

Şi în Bulgaria dovlecelul se bucură de popularitate. Dovleceii se consumă prăjiţi, alături de un sos pregătit din iaurt, usturoi şi mărar.

Grecii mănâncă dovleceii prăjiţi sau fierţi cu alte legume. În perioade de post, mâncărurile de dovlecei constituie un fel principal. Şi grecii, la fel ca italienii, folosesc flori galbene de dovlcel şi le consumă înăbuşite fie cu brânză feta sau cu un amestec de orez şi ierburi, fie gătite la cuptor cu sos de roşii.

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete de post