Duminica a 19‑a după Rusalii la Catedrala Patriarhală

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 29 Septembrie 2024

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, s-a aflat în Duminica a 19-a după Rusalii, 29 septembrie 2024, în mijlocul credincioșilor adunați în rugăciune la Catedrala Patriarhală din București.

Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de soborul de slujitori ai sfântului lăcaș, iar după citirea pasajului evanghelic duminical (Luca 6, 31‑36), Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale textului lecturat: „Textul acestei Evanghelii poate părea impopular sau incomod, pentru cel puțin două motive: în primul rând, pentru că minimalizează unele valori morale în care cei mai mulți se regăsesc ușor, nu doar cei de atunci, ci și cei de azi; în al doilea rând, pentru porunca aceasta atât de grea, pentru foarte mulți cu neputință de împlinit, a iubirii vrăjmașilor. Pe de o parte, deci, Evanghelia de astăzi minimalizează virtuțile aflate la îndemâna noastră, a tuturor: omenia, iubirea celor dragi, cinstea și dreptatea. Hristos Domnul spune: «Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți‑le și voi asemenea». Este vorba despre virtutea omeniei, a bunătății minimale, de a face bine celui de la care pretindem sau așteptăm același bine. Sunt cuvintele pe care noi, românii, le‑am preluat în proverbul «Ce ție nu‑ți place, altuia nu‑i face». Evanghelia, însă, nu se limitează la modul acesta negativ de prezentare, arătându‑ne doar ceea ce nu trebuie să facem, ci ne invită la o atitudine pozitivă de acțiune, de inițiativă, care ne împinge să săvârșim noi binele mai întâi, adică ceea ce am dori să primim de la cei din jurul nostru. O altă valoare pe care o micșorează Evanghelia de astăzi este iubirea celor dragi. Prin cuvintele «dacă iubiți pe cei ce vă iubesc pe voi, ce răsplată puteți avea? Căci și păcătoșii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei», se arată că o astfel de iubire este cât se poate de simplă, de nesatisfăcătoare. Nu este, adică, o mare ispravă să‑i iubești pe cei ce te iubesc. Nu este o mare virtute să‑ți iubești părinții ori copiii, să‑ți iubești soția, soțul ori prietenii. Să‑i iubești pe cei ce te iubesc pe tine este totdeauna ușor. O fac, de altfel, și păcătoșii. Altă virtute pe care Evanghelia de astăzi o reduce ca importanță este onestitatea sau corectitudinea. Prin cuvintele «dacă faceți bine celor care vă fac vouă bine, ce mulțumire puteți avea? Că și păcătoșii fac același lucru», se arată că această corectitudine a răsplătirii binelui cu bine o au până și păcătoșii între ei. A patra virtute minimalizată, subestimată, este dreptatea. Sunt, așadar, normalizate, depreciate, scăzute în importanță virtuți în care fiecare din cei de atunci, dar și noi, cei de azi, ne regăsim cu ușurință. În schimb, ni se arată că adevărata virtute este greu de împlinit. Prin porunca iubirii vrăjmașilor, Hristos a dorit să arate că a urma Lui nu presupune o viață convenabilă, comodă, lipsită de efort. Trebuie să înțelegem că nici o altă religie de pe pământ nu a «riscat» o asemenea prescripție, impunând un astfel de «jug» credincioșilor săi: iubirea vrăjmașilor”.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa le‑a amintit celor prezenți că în ultima duminică a lunii septembrie este sărbătorită Ziua Satului Românesc: „Prin cinstirea satului nostru românesc, noi cinstim valorile morale, culturale, spirituale care s‑au născut aici și care au fost purtate mai departe de fiii satelor care au devenit, mai târziu, locuitori ai orașelor. Cu toții avem o sensibilitatea aparte față de satul românesc, mai ales în zilele noastre, când constatăm că mediul rural nu o duce atât de bine din cauza depopulării. Așa cum spune Părintele Patriarh Daniel, noi nu trebuie să privim doar cu nostalgie satul românesc, ci trebuie să ne mobilizăm mai mult pentru a‑l ajuta. De aceea, s‑a insistat ca și autoritățile statului să recunoască această sărbătoare cu speranța că se vor desfășura programe care să îi ajute pe locuitorii acestor zone păstrătoare ale tradițiilor poporului nostru”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.