Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Fara categorie Regionale Transilvania Târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Data: 20 Iul, 2019

Muzeul Astra din Sibiu continuă seria de evenimente de excepţie organizate în vederea cultivării şi promovării meşteşugurilor tradiţionale ale satului românesc, puse la dispoziţia publicului cu o generozitate consacrată şi recunoscută pe plan naţional şi internaţional.

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 17-21 iulie 2019, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a VII-a ediţie a „Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară şi decorativă din zona Sibiului”. Pe parcursul a patru zile, 30 de olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale. Un juriu alcătuit din specialiști în olărit și gastronomie, va desemna cei mai buni olari şi bucătari - olari. 

La acest târg fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica din zona Sibiului); să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare; să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin. Partea aplicată va avea loc pe durata desfășurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi la Mediaş, Hanul Greweln (19 iulie 2019) şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate. În contextul desemnării Sibiului, Regiune Gastronomică Europeană 2019 considerăm deosebit de important ca publicul să cunoască şi să deguste reţete tradiţionale şi mai ales să înveţe să le prepare chiar de la olari, în vase de lut ce pot fi folosite pe vatra deschisă.

Evenimentul a început miercuri, 17 iulie 2019, ora 9:00, în Muzeul în aer liber, Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural, cu o Conferinţă internaţională deschisă publicului: Ceramica utilitară. Ateliere experimentale de ardere a ceramicii în tehnica Raku, au fost organizate pentru public joi (18 iulie) şi continuă azi, sâmbătă (20 iulie), începând cu orele 19:00. În zilele de 18, 20 şi 21 iulie 2019 în Târgul de ţară sunt organizate ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş şi Teracota Mediaş, judeţul Sibiu. Demonstraţiile culinare se desfăşoară la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber sâmbătă, 20 iulie 2019, începând cu ora 10:00. Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă reţete tradiţionale bulgăreşti, maghiare şi româneşti, precum: Ciorbă săsească de fasole verde, Slambuc, Gulaş cu fasole boabe, Întinsoare bistriţeană, Gulaş cu găluşte, Supă de ceapă, Coaste de porc cu rădăcinoase, iar la Mediaş, în 19 iulie 2019, a început la ora 13:00: Supă de varză, Gulaş unguresc, Tocană ungurească din spată de porc cu vin roşu, Supă de prins flăcăii, Gulaş cu carne de porc. Duminică, 21 iulie 2019, publicul poate să deguste Ciorbă tradiţională de fasole boabe, gătită după o reţetă specifică zonei Sibiului. (Karla Roșca)