Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Opinii Repere și idei Săptămâna brânzei

Săptămâna brânzei

Un articol de: Pr. Ciprian Florin Apetrei - 25 Feb, 2020

Săptămâna brânzei este perioada ce precede Postului Mare. În această săptămână nu se consumă carne şi se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte, inclusiv în zilele de miercuri şi vineri. Săptămâna albă sau a brânzei a început cu Vecernia zilei de luni şi ţine până în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când se face lăsat de sec înaintea Postului Mare, fiind numită şi a Lăsatului sec de brânză. După această zi începe Postul Mare, când se consumă doar alimente de post.

Miercuri în săptămâna brânzei se rosteste pentru prima dată în perioada Triodului rugăciunea Sfântului Efrem Sirul - „Doamne şi Stăpânul vieţii mele“. Zilele de miercuri şi vineri din această săptămână sunt aliturgice, adică nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Astfel se anticipează timpul liturgic al Postului Mare, când, potrivit canonului 49 Laodiceea, „nu se cuvine a se jertfi pâine în Patruzecime, decât numai sâmbăta şi duminica”. Fiind o perioadă de pregătire pentru post, regula se aplică şi în această săptămână. 

Această săptămână se cuprinde între două lăsaturi de sec, adică a celui de carne din Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi şi a celui de brânză din Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. De aici vedem că săptămâna brânzei face pregătirea pentru Postul Mare, începe după lăsatul secului de carne şi o terminăm cu lăsatul secului de brânză.

Cântările din slujbele acestei săptămâni ne pregătesc pentru timpul postului care urmează. Astfel, marţi, la Utrenie, în săptămâna brânzei, cântăm: „Să primim postul cu dragoste… să lăsăm dulcea împătimire a trupului şi să creştem darurile sufletului; să pătimim împreună ca nişte robi ai lui Hristos, ca să ne preaslăvim împreună ca nişte fii ai lui Dumnezeu”.

Semnificaţia duhovnicească a acestei săptămâni este un timp de pregătire pedagogică şi duhovni­cească a credincioşilor pentru Postul Mare, atât trupească, cât şi sufletească.

Citeşte mai multe despre:   Triod