Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Reportaj „Atelierul” de plante din Copou

„Atelierul” de plante din Copou

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 13 Apr, 2019

Într-un mic centru fitoterapeutic amenajat în zona Universității ieșene, pe dealul Copoului, rețetele naturiste ale profesorului Constantin Milică continuă să fie preparate, exact așa cum le-a conceput autorul lor, de cea mai apropiată colaboratoare a sa, drd. ing. Daniela Troia.

Am intrat și noi în atelierul în care, zi de zi, Daniela Troia amestecă plantele sau le pune la macerat, după rețetele profesorului Constantin Milică. Micile recipiente, așezate cu grijă pe mese, așteaptă să fie utilizate. Totul e cântărit cu atenție, astfel încât produsul final să aibă proprietățile cerute de rețetă. Un amestec de ceai hepatoprotector e aproape gata. Așa că e împărțit în cantități egale și transferat în pungi de hârtie, care, apoi, urmează să fie etichetate și așezate pe rafturi.

În mica încăpere în care „se întâlnesc” plante felurite, mirosul e îmbătător. Arome și miresme ademenitoare, unele pe care le poți recunoaște ușor, altele neștiute, dar cu atât mai misterioase, se împletesc difuz și te învăluie ca un balsam, dându-ți o stranie stare de bine.

„Am lucrat opt ani și jumătate alături de domnul profesor Milică. Am început în câmpurile experimentale, iar în paralel m-am bucurat de instruirea și atenta direcționare a dumnealui. M-am specializat astfel în tehnologia plantării, a recoltării și a valorificării plantelor medicinale. În paralel cu această activitate practică din câmpurile experimentale, am desfășurat și activitate de cercetare și studiu privind fitoterapia, domeniu în care domnul profesor nu admitea greșeli. (...) A fost un fel de datorie să duc mai departe toată această uriașă moștenire pe care el a realizat-o într-o viață dedicată cercetării”, spune Daniela Troia.

Așa a luat ființă noul Centru Aroma, fiind păstrată denumirea aleasă de profesorul Milică. Magazinul de desfacere a produselor este deschis de luni până vineri, dar oamenii pot cere sfaturi și indicații legate de fitoterapie oricând, la telefon și online. Numele site-ului și al paginii de Facebook a rămas același: www.farmacia-verde.ro.

Peste 200 de produse

Lăsăm în urmă micul laborator și ne întoarcem în magazinul de desfacere a produselor. Ambientul calm și miresmele se resimt la fel și aici. Rafturile tocmai au fost umplute din nou cu ceaiuri, aromatizând puternic aerul - ceaiuri pentru afecțiuni gastrice, hepatice, cardiace, pentru afecțiuni ale sistemului nervos sau pentru stimularea imuni­tății, remedii ale căror efecte și-au dovedit utilitatea în decenii de experiență și de studiu. Unul dintre produsele cele mai căutate în această primăvară este ceaiul medicinal pentru afecțiuni respiratorii. „Este un ceai cu un conținut bogat în plante cu proprietăți neurosedative, antiinflamatoare, emoliente, expectorante, sudorifice, antitusive și de protecție față de contaminarea virotică: busuioc, tei, mușețel, soc, cimbrișor, mentă, lumânărică, scorțișoară și salcie”, explică Daniela Troia.

Arsenalul terapeutic oferit este completat de tincturi obținute prin procedee naturale de macerare a plantelor, de uleiuri din plante și de unguente. Cu acordul familiei pro­fesorului Milică, Daniela Troia are dreptul exclusiv de folosire a rețetelor și continuă să producă toate preparatele create de bine-cu­noscutul fitoterapeut. „Am ino­vat un pic în ceea ce privește ungu­en­tele, în sensul că am trecut de la baza pe care o folosea domnul pro­fesor - grăsimea animală - la cea­ra de albine, cu un aport fitote­rapeutic în plus”, explică aceasta.

Daniela Troia a inovat și în domeniul parfumeriei și cosmeticii, mizând, cu aceeași bună credință și dedicare, pe efectele binefăcătoare ale plantelor. Rezultatele se văd deja în cinci sortimente de parfum realizate în amestecuri de uleiuri esențiale, în bază de alcool. „În ceea ce privește partea de medicină alternativă, am studiat multă literatură de specialitate, sub îndrumarea domnului profesor, care era foarte exigent și care m-a ajutat în a cunoaște această latură, în vederea aplicării corecte a tratamentelor naturiste. Și continui să studiez - doctoratul este pe partea de plante medicinale - pro­tec­ție, iar în paralel sunt aproape de finalizarea unor ­cursuri de nutriție. Am accesat diverse forme de învățare și pe parte de cosmetică și săpunărit și-mi doresc ca pe viitor să dezvolt mai mult această latură”, explică Daniela Troia.

Pentru că ne aflăm în perioada dinaintea Paștilor, când gospodinele își pregătesc ustensilele și rețetele pentru masa tradițională, „vedeta” de la raft e Condimentul Alimentar Universal, produs realizat desigur după rețeta profesorului Milică, numai din plante condimentare și mirodenii, în pro­porții bine dozate.

Partea de cosmetică încă e la început, fiind un proces mai laborios, care necesită mai multe dotări. Totuși, astfel de produse se pot prepara și acum, dar numai la comandă și în cantități foarte mici, tocmai pentru a putea respecta condițiile de temperatură recomandate în asemenea cazuri.