Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Reportaj Timpul sacru al vinului la Mănăstirea Jercălăi

Timpul sacru al vinului la Mănăstirea Jercălăi

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Reportaj
Un articol de: Dumitru Manolache - 15 Octombrie 2015

Sacralitatea viei și a vinului este înscrisă în existența omului încă din vechime. Ea reglează în mod continuu ciclul vieții. Vinul este una din materiile liturgice ale Bisericii care, împreună cu pâinea, servește la săvârșirea Tainei Euharistiei. Pâinea se preface în Trupul Mântuitorului, iar vinul în Sângele Lui. De aceea, momentul culesului viei îmbracă timpul în sacralitate.

Recent am vizitat Mănăstirea Jercălăi, locul unde se produce vinul liturgic, rubiniu, din struguri culeși și tescuiți aparte, bob cu bob, în rugăciuni și „rucodelii savante, de dantelar”, cum spunea un confrate.

Cultivarea viței-de-vie și producerea vinului cultic în așezămine monahale din județul Prahova reprezintă o tradiție veche, probată de numeroase izvoare istorice. Dacă ne referim la Jercălăi, aici, încă din secolul al XVIII-lea, pe pământurile Schitului „Adormirea Maicii Domnului”, care aparținea de mănăstirea prahoveană Verbila, călugării se ocupau cu cultivarea viței-de-vie. Schitul a fost însă închis după secularizarea lui Cuza. Tradiția cultivării viei în acest loc a fost reluată în 1956. Atunci, prin purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina, în preajma ruinelor vechiului locaș din 1804 a fost montată biserica de lemn de la Lueriu-Reghin, adusă de la Castelul Bran, unde fusese așezată de Regina Maria, iar trei călugări au primit ascultare să se ocupe de vița-de-vie. Și astfel de atunci în fiecare an la Mănăstirea Jercălăi se produce vinul cultic utilizat în bisericile Arhiepiscopiei Bucu­reștilor.

Ajutor frățesc la recoltare

Am ajuns la Mănăstirea Jercălăi într-o dimineață curată de octombrie, când mai rămăsese de cules o ultimă suprafață de viță-de-vie. Printre rânduri l-am întâlnit pe părintele Florin Boțârcă, protoiereul Vălenilor de Munte, care, aflând că urmează o perioadă de ploi, a venit cu un grup de 20 de enoriași din Parohia Cerașu, unde slujește sfinția sa, să dea o mână de ajutor la culesul ultimilor struguri.

„Am venit în ajutorul Mănăstirii Jercălăi pentru terminarea culesului viei. Pentru cei de la munte, cum suntem noi, a participa la o asemenea activitate, pe lângă ajutorul efectiv și munca pe care o depunem aici, reprezintă o mare bucurie. Acest cules al rodului viei poartă cu sine și un aspect mistic, pentru că vorbim despre strugure, despre simbolul Mântuitorului Iisus Hristos, despre Sângele Lui, despre vinul care, odată cu pogorârea Duhului Sfânt, la invocarea preotului, se preface pe Sfintele Mese din Altare în Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Pentru mine, ca preot paroh, este o mare bucurie să fiu împreună cu credincioșii la o asemenea acțiune, o binecuvântare și o modalitate de mai multă apropiere. Venind și lucrând împreună cu ei, luând masa aici, între vii, în mijlocul frumuseții create de Dumnezeu, ajungem la o mai bună cunoaștere a sufletelor noastre. Se întărește în acest mod comunitatea noastră, comuniunea. Și pentru aceasta sunt bucuros și dau slavă lui Dumnezeu”, ne-a mărturisit părintele protoiereu Florin Boțârcă. 

La rându-i, Tudor Oprea, consilier al Parohiei Cerașu, ne-a spus că a venit la recoltare „cu mare bucurie, împreună cu soția, cu soacra și cu mai mulți consăteni, îndemnați de dorința de a da o mână de ajutor la strângerea ultimilor struguri”.

Selectați bob cu bob, în rugăciune

De la părintele Aurelian Dragu, inspector al Arhiepiscopiei Bucureștilor pe probleme agricole și în special viticole, slujitor la Parohia „Sfântul Nicolae” și „Sfânta Ecaterina”-Bazilescu din Protopopiatul 1 Capitală, care ne-a însoțit în documentarea noastră, am aflat câteva detalii de ordin tehnic privind producerea vinului cultic. „Acum, ne aflăm la recoltarea soiului Merlot. Anul acesta, am recoltat struguri de pe aproximativ 30 ha de vie, din cele aproximativ 42 cultivate, restul fiind vie tânără, încă neintrată pe rod. Din acești struguri se produce vinul liturgic, un vin de calitate, natural, pentru care se muncește cu mare grijă întregul an. Recoltatul este încununarea muncii. Pentru că, în fapt, producerea vinului începe toamna cu aratul viei, continuă cu tăiatul viței pentru rodire, cu lucrările care se fac în tot cursul anului și se încheie cu acest moment, cel mai frumos, recoltatul. De aici, strugurii sunt transportați la moderna noastră secție de vinificație, unde se parcurg toate etapele tehnologice de vinificație a boabelor. Pentru că vinul pe care noi îl producem se obține din fermentarea exclusivă a boabelor. Vinul care ajunge în biserici pentru serviciul liturgic se livrează în general după șase luni de la procesare și maturare.

Dată fiind destinația acestui vin, întregul proces de obținere a lui este precedat de rugăciuni de binecuvântare. Pe 2 februarie, spre exemplu, când sectorul nostru își serbează hramul, de Sfântul Mucenic Trifon, care îi ocrotește pe cei harnici care lucrează în vii, se rostesc rugăciuni de binecuvântare a culegătorilor, a viilor, a rodului, o slujbă de mulțumire lui Dumnezeu pentru ceea ce ne-a dăruit. Atunci când Dumnezeu dăruiește, parcă totul prinde viață. Binecuvântarea Lui totdeauna înveselește inima omului”, ne mărturisește părintele Dragu.

Un vin controlat 24 din 24 de ore

Am vizitat apoi secția de vinificație, în care fiecare etapă a producerii vinului folosit în cult este atent supravegheată, controlată 24 de ore din 24, cum ne informează Florin Lecheș, tehnician la Cooperativa agricolă „Via Domnului” - Jercălăi. „Ținând cont că vinul nostru este unul liturgic, care se folosește la împărtășirea creștinilor, punem mare accent pe calitatea lui, începând încă din faza de recoltare a strugurilor, care sunt atent selecționați, bine copți, fără stricăciuni. Fermentarea se face controlat, în instalații speciale, la fel păstrarea, maturarea și îmbutelierea. De aceea rezultă un vin de înaltă calitate, natural, care nu conține nici un fel de substanțe chimice sau alte adaosuri, cu o culoare firească, plăcută, limpede și cu gust bun”, ne-a spus acesta.

După munca unui an întreg în viile de la Mănăstirea Jercălăi, se ajunge în acest timp îmbrăcat în sacralitate, când strugurii se vor preface în vinul care, nu peste mult timp, va ajunge în potirele Altarelor bisericilor noastre, iar preoții vor rosti la Sfânta Liturghie, întocmai ca Mântuitorul la Cina cea de Taină: „Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă, spre iertarea păcatelor”. Iar noi, cei ce ne vom împărtăși din acest vin, vom fi pentru totdeauna împreună cu El, Mântuitorul nostru.

 

Citeşte mai multe despre:   Mănăstirea Jercălăi