Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca anul 2025 să fie, printre altele, an omagial dedicat Centenarului Patriarhiei Române este un foarte bun prilej de a ne documenta cu privire la strădaniile
Copii și părinți au învățat împreună despre sănătate
Prevenţia este foarte importantă, pentru că este mai ieftin să preîntâmpini anumite afecţiuni decât să le tratezi. Iar costurile sunt cuantificabile nu doar în bani, ci şi în consum emoţional. La nivel de teorie, lucrurile par pe deplin înţelese, însă în practică ne lovim de obstacole care îngreunează acest demers al prevenţiei: lipsa educaţiei, a timpului, distanţa faţă de un centru medical, familii numeroase şi, de foarte multe ori, lipsa banilor. În astfel de cazuri intervine Fundaţia Medicală „Providenţa”, care, prin proiectele pe care le derulează, încearcă să vină în ajutorul celor care nu pot ajunge la medic.
Un astfel de proiect a fost implementat în perioada 1 august - 30 octombrie de Fundaţia Medicală „Providenţa”, în colaborare cu Policlinica Providenţa a Arhiepiscopiei Iaşilor şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, şi a vizat „Educaţia pentru sănătate în comunităţi defavorizate”, grupul-ţintă fiind copii proveniţi din medii defavorizate sau familii numeroase. Beneficiari direcţi au fost 20 de copii de vârstă preşcolară şi şcolară, împreună cu părinţii lor, care au putut interacţiona cu medici de specialitate, psihologi, asistenţi sociali şi medicali.
„Din cauza lipsei de educație a părinților sau a problemelor financiare, copiii sunt privați de evaluări medicale complete care să includă o examinare fizică, teste de vedere, de audiometrie sau un control al sănătații orale, necesare unei dezvoltări mintale și corporale echilibrate. Am gândit un pachet intervențional integrat, ce a cuprins: activități de educație, conștientizare și prevenție a afecțiunilor medicale, activități de deprindere a unor obiceiuri sănătoase şi, bineînţeles, investigații medicale complete care să ajute la identificarea precoce a unor probleme de sănătate cu care se confruntă copilul și la stabilirea unui tratament corespunzător”, a explicat doamna Emilia Gheorghiasa, coordonatoarea proiectului şi a Centrului de suport pentru situații de criză din cadrul Fundaţiei Medicale „Providenţa”.
Sesiuni de informare
Pe parcursul derulării proiectului au avut loc, la sediul fundaţiei, două întâlniri informative, la care au participat atât copiii, cât şi părinţii, acestea fiind susţinute de dr. Lavinia Andreea Rusu, medic specialist pediatru, şi de psihologul Cezar Ilarion Popovici, vechi colaborator al fundaţiei. Cei doi specialişti au subliniat importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos, menţinerii în parametri optimi a unei sănătăţi fizice şi mentale, subliniind modul în care se poate realiza prevenţia anumitor afecţiuni: „A fost un prilej de sedimentare a unor informaţii de bază deopotrivă cu copiii şi cu părinţii. Copiii învaţă prin imitaţie, fac ceea ce văd acasă, în familie, iar dacă părinţii implementează şi urmează anumite reguli de conduită şi de igienă, copiii vor face acelaşi lucru. Alimentaţia, regulile de igienă şi echilibrul psiho-emoţional sunt foarte importante în dezvoltarea armonioasă a copilului şi prevenirea unor boli. Ne confruntăm cu promovarea agresivă a unui stil de viaţă nesănătos, cu nesiguranţa în ceea ce priveşte sursele alimentelor, cu poluarea ş.a.m.d. De aceea, este mai mult decât necesar să contracarăm şi chiar dacă numărul copiilor şi părinţilor participanţi nu este foarte mare, să nu uităm că aceştia merg în familia extinsă, în cercul de prieteni, la şcoală şi în comunitate şi pot fi vectori de transmitere a unor concepte sănătoase. Poate nu vom schimba noi lumea întreagă, dar orice pas înainte reprezintă fără doar şi poate un câştig important”.
De asemenea, medicul pediatru a ţinut să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că obiceiurile nesănătoase, lipsa exerciţiului fizic, alimentaţia deficitară şi dezechilibrată nu doar că intervin în creşterea copiilor, dereglând procesele metabolice şi expunând organismul la diferite infecţii, ci au repercusiuni şi pe viitor, asupra vieţii de adult. „Avem tot mai multe surprize cu boli care debutează mult mai devreme faţă de ceea ce se spune în literatura de specialitate. Şi atunci ne întrebăm de ce sunt copiii supraponderali sau chiar obezi, de ce diabetul se instalează chiar din adolescenţă, de ce mulţi tineri sunt hipertensivi”, a spus doamna doctor Lavinia Rusu, care a mai sesizat un aspect negativ: „Copiii nu se mai joacă în aer liber, nu fac mişcare (se îmbolnăvesc mai repede) şi îşi petrec timpul liber în faţa ecranelor (de aici şi problemele de vedere)”.
Investigaţii medicale gratuite pentru copii
Micii participanţi au fost extrem de receptivi, iar părinţii au fost recunoscători pentru consultaţiile de care au beneficiat gratuit copiii, în cadrul specialităţilor Pediatrie, Oftalmologie şi ORL, pentru medicaţia (tot gratuită) şi recomandările după care se vor ghida în continuare.
„Părintele paroh Adrian Giosan de la Parohia Flora m-a întrebat dacă doresc să particip la acest proiect iniţiat de Fundaţia «Providenţa» şi am răspuns afirmativ fără nici o ezitare. M-am bucurat mult că doamna dr. Rusu a oferit aceste consultaţii gratuite; eu o ştiam deoarece mersesem mai demult la dumneaei cu două dintre fetiţe, iar cu această ocazie le-a văzut şi pe celelalte două. Ne-a indicat un tratament, dar ne-a oferit şi informaţii preţioase cu privire la profilaxie în contextul schimbării anotimpurilor şi al noului an şcolar. Iar astăzi am aflat alte informaţii care îmi vor prinde bine în viitor, mai ales că doamna doctor este o resursă de bunătate, empatie şi profesionalism. Cu domnul psiholog Cezar Popovici a fost iarăşi o discuţie foarte interesantă şi utilă, mai ales că îmi place să învăţ cât mai mult cum să mă comport cu fetele mele. Părinţii mei, din neştiinţă, au făcut unele greşeli, iar eu încerc să mă documentez cât mai mult, în continuare, ca să nu greşesc în comportamentul faţă de ele. Plec de aici cu bucuria că am învăţat ceva nou mai ales că, în curând, se apropie vârsta adolescenţei care este una dificilă, cu multe schimbări. Fără îndoială că vom mai participa şi la alte astfel de acţiuni, mulţumim din suflet fundaţiei şi doamnei Emilia pentru că ne-au oferit oportunitatea de a participa la un astfel de proiect. De Crăciun vom veni negreşit să o colindăm în semn de mulţumire şi recunoştinţă pentru grija pe care o poartă pacienţilor”, a spus Ramona Roşu, mama a patru fetiţe, prezente şi ele la activităţile din cadrul proiectului.
O altă beneficiară este Ana Maria Osoianu, mamă a cinci copii, care a aflat de la profesoara de religie de acest proiect şi s-a declarat extrem de încântată şi hotărâtă să pună în practică ceea ce a învăţat la întâlnirile cu specialiştii: „Am aflat lucruri foarte utile, extraordinare, şi voi respecta sfaturile primite în ceea ce priveşte alimentaţia copiilor şi modul în care ne raportăm la copiii noştri, cum ne comportăm cu ei... Soţul meu este plecat în străinătate, iar eu sunt singură, între copii există şi diferenţe considerabile de vârstă, iar sfaturile domnului psiholog au venit cum nu se putea mai bine, pentru că, trebuie să recunoaştem, uneori mai întâmpinăm probleme. (...) Am momente când îmi este foarte greu, însă am noroc că mai am surori în oraş, care mă ajută, la fel şi mama de la ţară cu alimente curate. Şi simt ajutorul lui Dumnezeu, dacă mi i-a dat, a ştiut că voi găsi resurse să mă şi îngrijesc de ei”.
La finalul întâlnirilor informative, participanţii au primit produse de îngrijire corporală şi produse pentru igiena casei. Punctual, acolo unde s-au constatat anumite situaţii mai deosebite, familiile vor rămâne sub purtarea de grijă a fundaţiei.