Evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală, prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, 2025, se vor desfășura conform următorului program: 1. În ziua de luni, 6 ianuarie 2025,
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
În ziua de vineri, 25 octombrie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
După încheierea alegerilor de Arhiepiscop ortodox român al Marii Britanii și Irlandei de Nord și de Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Sfântul Sinod a adoptat o serie de hotărâri referitoare la pastorația românilor din țară și din afara granițelor, dintre care enumerăm următoarele:
1) Anul 2026 a fost declarat „Anul Omagial al pastorației familiei creștine” și „Anul Comemorativ al sfintelor femei din calendar (mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame)” în Patriarhia Română.
2) Au fost aprobate principalele evenimente propuse pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea Anului Centenar 2025, când se vor împlini 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.
3) A fost aprobată înscrierea în Sinaxarul Sinodal al Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Mucenic Lup din Tesalonic, cu zi de pomenire în 27 octombrie.
4) Au fost aprobate textele sinaxarelor, troparelor, condacelor și slujbelor celor 16 Sfinți canonizați în ședința Sfântului Sinod din 11-12 iulie 2024.
5) A fost aprobată completarea alineatului 4 al articolului 134 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române prin precizarea că retragerea pentru totdeauna din activitatea clericală a preoților și diaconilor are aceleași efecte eclesiale ca și caterisirea.
6) A luat act cu regret de faptul că autoritățile ucrainene au amânat nejustificat, pe termen neprecizat, recunoașterea juridică a Asociației religioase „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, deși aceasta din urmă îndeplinește toate condițiile solicitate de legislația ucraineană în vigoare, și a aprobat continuarea demersurilor către autoritățile publice centrale din România și Ucraina pentru soluționarea acestei solicitări legitime.
Biroul de presă al Patriarhiei Române